eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Késve reagált a rubelválságra az orosz jegybank

Az orosz jegybank elkésett az irányadó kamat emelésével és Oroszországra többéves gazdasági lejtmenet vár - vélekedtek a vezető orosz üzleti és politikai napilapok által megkérdezett szakértők.

Nyilvánvaló az orosz jegybank és a pénzügyi vezetés iránti befektetői bizalom válsága - nyilatkozta Vlagyimir Tyihomirov, a BKSZ pénzügyi csoport vezető közgazdásza az RBK Daily című üzleti lapnak. "A rubel árfolyamának ilyen mértékű mozgása, és a központi banknak az a döntése, hogy rögtön 6,5 százalékkal emeli az irányadó kamatot, pánikra utalnak" - mondta a szakember.

A szerdán megjelent cikk szerzői szerint is pánik tört ki az orosz pénzpiacon. Az RBK Daily emlékeztetett rá, hogy 1998 óta nem volt példa ilyen mértékű, 17 százalékra történő kamatemelésre, ráadásul a döntést keddre virradó éjszaka hozta meg a jegybank - hivatalos nevén az Orosz Föderáció Központi Bankja (CB)- és azt éjjel egykor tették közzé a honlapon.

Egy név nélkül nyilatkozó tőzsdei ügynök elmondta, hogy az irányadó kamat rendkívüli emelésének éjszakai közlése felrázta a piacot és okot adott arra, hogy azt gondolják, miszerint a központi bankban pánik kezdődött és ennek megfelelően a pénzpiacon is pánik tört ki. Ha reggel nyolckor tették volna közzé a tájékoztatást, nem tört volna ki a pánik - mondta.

Jevgenyij Nadorsin, a Szisztyema nevű orosz pénzügyi-ipari csoport vezető közgazdásza szerint a jegybank "lekéste a vonatot". Azt a pillanatot, amikor még befolyásolhatta volna az irányadó kamat emelésével a rubel árfolyamváltozását. Véleményével egyetért Vlagyimir Tyihomirov is: a pénzpiaci szabályozó szerv nagy késéssel reagált.

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap címlapján közölt írás szerint a központi bank eltemette a rubelt. A független újság által megkérdezett szakértők megállapították, hogy a rubel iránti bizalom mind az orosz lakosság körében, mind az üzleti életben egyre kisebb. Anton Fomin, az Instaforex elemzője szerint végképp elveszett a befektetők bizalma a rubel iránt és a helyzet addig ilyen marad a pénzpiacon, amíg a jegybank nem tesz valódi szabályozó lépéseket, beleértve egyes valutapiaci korlátozásokat.

Ani Kruzs, a Lionstone Investment Service elemzője úgy vélte, hogy még akkor is legalább öt évre lesz szükség a külső befektetések Oroszországba vonzására és a rubel iránti bizalom helyreállítására, ha az orosz gazdaság folyamatos növekedési pályára áll.

Nyikolaj Kondrasov, a moszkvai közgazdasági főiskola fejlődéskutatási központjának munkatársa a lakosság életszínvonalára nézve szörnyűnek nevezte a rubel zuhanását és azt gondolja, hogy nem látszik a folyamat vége. A szakember a Vedomosztyi című lapnak azt mondta, hogy szerinte Oroszország visszatér az 1990-es évek gazdasági nehézségeihez.

A befolyásos üzleti-politikai lap azt írta, hogy az emberek hétfő óta valutára váltották át rubeles megtakarításaikat, a bankárok visszafordíthatatlannak nevezik a folyamatot. Andrej Klepacs, az orosz Vnyesekonombank alelnöke szerint a legnagyobb kockázat most az, hogy a betétesek elviszik pénzüket a bankokból. Úgy véli, hogy az orosz jegybank egyedül nem tudja megszilárdítani a pánikba fordult helyzetet.

Szergej Puhov, a közgazdasági főiskola kutatója rámutatott, hogy az orosz exportőrök minden eszközt megragadnak arra, hogy elkerüljék valutabevételeik eladását. Szerinte csak a kőolaj világpiaci árának emelkedését követően változhat a helyzet Oroszországban.

Konsztantyin Koriscsenko, az Orosz Népgazdasági Akadémia tanszékvezető-helyetese, volt jegybanki alelnök azt jósolta a Vedmomosztyinak, hogy ha ilyen ütemben csökken az energiahordozó ára, akkor néhány nap alatt eléri a hordónkénti 40-50 dollárt.

Natalja Orlova, az Alfa-bank makrogazdasági központjának igazgatója szerint a központi bank irányadó kamatemelése recesszióba taszítja az orosz gazdaságot. A jövőre várt 0,2 százalékos csökkenés helyett 5 százalékkal is eshet a GDP.

Andrej Klepacs, a Vnyesekonombank alelnöke szerint a recesszió amúgy is megérett Oroszországban, a rubel értékének ilyen mértékű esése és ilyen infláció mellett - az orosz pénzügyi tárca korábban 9,5 százalékot várt erre az évre - még akkor is gyorsabb lesz a gazdasági visszaesés üteme, ha csökkentik az állami költségvetési kiadásokat.

A közgazdasági főiskola kutatási központja az orosz gazdaság hároméves visszaesését, s vele együtt a lakossági jövedelmek, a befektetések csökkenését jósolja még abban az esetben is, ha a kőolaj ára eléri a hordónként 100 dollárt. "Nem látjuk a kivezető utat a válságból, befektetési, pénzügyi ingovány vár ránk" - fejtette ki Nyikolaj Kondrasov.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×