eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Németh Zsolt: fontos lépések történtek a nemzetegyesítés terén

Fontos lépések történtek a nemzetegyesítés területén, amelyben kiemelt szerepe volt az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésének - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a XII. Vajdasági Szabadegyetem nyitóelőadásán az észak-bácskai Kishegyesen csütörtökön.

Németh Zsolt a Kárpát-medencei magyarság utóbbi négy évének legfontosabb mozzanatait vázolta, kiemelve, hogy az utóbbi időben sok előremutató, figyelemfelkeltő dolog történt.

A politikus kitért a kárpátaljai, a felvidéki, az erdélyi és a délvidéki helyzetre, ismertetve a magyar külpolitika és nemzetpolitika céljait. Az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatban rámutatott: jelenleg 600 ezernél jár az új magyar állampolgárok száma, a cél pedig az egymillió eskütétel, amit a Szlovákiával való megegyezéssel, a kárpátaljai helyzet további javításával, illetve a diaszpóra megszólításával érhetnek el.

A külügyi bizottság elnöke szerint Vajdaságban vannak a legkézzelfoghatóbb eredményei a kapcsolatok javulásának. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök tavaly nyáron közösen hajtott fejet Csúrogon a második világháborúban és azt követően ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok emléke előtt. Ezt a mozzanatot az utóbbi négy év legnagyobb áttörésének, valamint történelmi és iránymutató lépésnek nevezte. Hozzátette: elkezdődött egy folyamat, de még sok a tennivaló, további kutatásokat kell végezni.

Kiemelte, hogy a környező országok közül Szerbia az, amely élen jár az autonómiajogok biztosítása terén a magyar kisebbség számára.

A Vajdasági Szabadegyetem idén is közéleti, gazdasági és kulturális témákkal foglalkozik. A vasárnapig tartó rendezvényen a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, együttgondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg. A szakmai előadásokat beszélgetések, viták, csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik. Az előadók között vajdasági és magyarországi közéleti személyiségek, politikusok, írók, színészek, továbbá gazdasági és médiaszakemberek vannak.

A négy nap alatt szó lesz az Európai Unió bővítéséről és az ezzel kapcsolatos kisebbségi kérdésekről, a területi fejlesztésekről, a határokon átívelő - Kárpát-medencei - együttműködésekről a magyar kisvállalatok között, az informatika gazdasági hatásairól, az innováció szerepéről, valamint a színházat, az irodalmat, és általában a kultúrát érintő kérdésekről.

A vasárnapi zárás előtt A magyar nemzetpolitika négy éve és a vajdasági magyar politikai érdekképviselet címmel szerveznek kerekasztal-beszélgetést, amelynek vendége Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke lesz.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×