eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Navracsics: a fiatalok elvándorlása nem visszafordíthatatlan

Navracsics Tibor kormányfőhelyettes szerint a fiatalok elvándorlása nem visszafordíthatatlan folyamat.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szombaton Budapesten, a Fidelitas országos kongresszusán hangsúlyozta: nem adminisztratív eszközökkel kell megakadályozni, hogy külföldre menjenek a fiatalok.

A magyar politika feladata, hogy olyan bővülő munkaerő-piaca legyen az országnak, ahová szívesen visszajönnek a magyar fiatalok, és szívesen jönnek fiatalok más uniós országokból is - jelentette ki.

Navracsics Tibor elmondta: nem hisz az önálló ifjúságpolitika mint kormányzati politika létjogosultságában, hisz viszont abban, hogy léteznie kell egy ifjúságpolitikai programnak, amely az új nemzedék, az ifjúság szempontjából fogalmazza meg a kormányzati politikai gondolatokat.

Hangoztatta: a Fidelitas olyan nemzedéki tömörülés, amely a közélet mellett köteleződik el, és ez óriási érték.

Akik a Fidelitast választják politikai közösségét és egyben a nemzetet mint politikai közösséget választják. A Fidelitasnak a jövő Magyarországát kell képviselnie, ugyanakkor a Fidelitas nem azért nemzedéki szerveződés, hogy csak egy nemzedék lobbi-szervezeteként létezzen - emelte ki.

Kitért arra, hogy a közigazgatás megújításában a Fidelitas a legfontosabb utánpótlás lehet, és a fiatalítás minőségi javulást is eredményez majd. Megjegyezte: ma a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) dolgozók kétharmada negyven évesnél fiatalabb, és a nemzedékváltás a területi közigazgatásban is meg fog jelenni.

Itt a Fidelitas elengedhetetlen és stratégiai szövetségesük - mondta Navracsics Tibor.

Ágh Péter, a Fidelitas elnöke a legfőbb kihívásnak azt nevezte, hogy segítsék a fiatalok foglalkoztatását. Felidézte egyebek között az első munkahely-garancia program elindítását, amelynek keretében több ezer fiatalnak biztosítottak munkalehetőséget. Emlékeztetett arra, hogy elindult a 18-35 éves korosztály vállalkozóvá válását támogató program is, amelynek eredményeként 1500 új vállalkozás jöhet létre. Emellett a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását célzó programra több mint 110 milliárd áll rendelkezésre, ebből 37 ezer fiatal pályakezdő kap támogatást.

Utalva a következő választásokra azt mondta: akik "megindulhatnak irányukba", még egymással foglalkoznak, de ha kiderül, kik is az ellenfelek, akkor együtt kell fellépni.

Mihalovics Péter, a Fidelitas országos választmányának elnöke az Új Nemzedék Program kidolgozását idézte fel, és azt mondta: akkor lehet sikeres az ifjúságpolitika, ha folyamatosan meghallgatják a fiatalok véleményét, és a lehető leghatékonyabban próbálják a döntéshozatalba becsatornázni.

Kiemelte: 2012-ben a kormány egyhangúlag elfogadta a programot, és most uniós források bevonásával igyekeznek a benne foglalt célokat megvalósítani. Létrehozták az Új Nemzedék Központot, és elindult az Új Nemzedék Plusz projekt, amelyre két év alatt 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Cél továbbá, hogy minden megyében legyen ifjúsági tanácsadó rendszer.

Konstantinos Kyranakis, az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) elnöke a tanácskozáson köszönetet mondott Dömötör Csabának, a YEPP korábbi magyar elnökének munkájáért.

Az erkölcsi iránytű ugyanaz marad - hangoztatta, kitérve arra, hogy a magyar elnök olyan elvekre koncentrált, amely megkülönbözteti őket más politikai erőktől.MSZP: a kormány a nyári szünetben is "vegzálja" a családokat

Az MSZP szerint a kormány a nyári szünidő alatt is folyamatosan "vegzálja" a családokat család- és gyermekellenes intézkedéseivel.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja szombaton az MTI-nek kifejtette: a családok júniusban kaptak levelet arról, hogy a megszokottnál jóval korábban, július 31-éig kell a szülőknek csekken befizetniük az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) számlájára a tankönyvcsomagok árát.

Emlékeztetett: eddig jellemzően augusztus végén, illetve szeptember elején kellett fizetni az átvett tankönyvekért. A köznevelési államtitkárság június végén arra szólította fel a Kellót, hogy július 31-éről augusztus 15-ére módosítsa a könyvek árának kiegyenlítéséhez megküldött csekkek befizetési határidejét.

A szocialista politikus kiemelte: a határidő meghosszabbításáról ugyanakkor a családok semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak.

Bangóné Borbély Ildikó beszélt arról is: a Kello nem kötött szerződést az idén a cafeteria-szolgáltatókkal, így a jövő évi tankönyvek vásárlásakor valószínűleg nem tudják a szülők felhasználni a munkáltatójuktól kapott tankönyvvásárlási utalványokat.

A szocialista politikus szerint a családok azt érezhetik, hogy "minden nap rúg még egyet beléjük a kormány."

Fidesz: a gyermekek több mint fele ingyen jut a tankönyvekhez

Ma Magyarországon a gyermekek több mint fele ingyen kapja meg a tankönyveket - reagált a Fidesz közleményben az MSZP szombati sajtótájékoztatójára.

A nagyobbik kormánypárt rámutatott: nem kell a tankönyvekért fizetni sem az elsősöknek, sem a nagycsaládosoknak, sem pedig a rászorulóknak.

Kiemelték: a "Gyurcsány-Bajnai-kormányok családellenes politikájával szemben" ma a gyermeket nevelők a családi adórendszernek és a rezsicsökkentésnek köszönhetően érdemi segítséget kapnak a mindennapi megélhetéshez, miközben "ha a baloldalon múlna, eltörölnék mind a rezsicsökkentést, mind a családi adókedvezményt".

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×