eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Túlzottdeficit-eljárás: kedvező hír érkezhet Brüsszelből - a nap hírei

Bizonyosra veszi a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését a Bruxinfo hírportál. A nagyobb bevételű kereskedelmi médiumok járnak rosszabbul a reklámadó bevezetésével. Elindultak haza a magyar Himalája expedíció életben maradt tagjai.

Meggyőző volt a költségvetést kiigazító csomag, ezért a Bruxinfo hírportál szerint bizonyosra vehető, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja majd jövő szerdán az Európai Bizottság. A hírportál úgy tudja: az Európai Bizottság elfogadja, hogy a legutóbbi intézkedésekkel, tavaly után, az idén és jövőre sem haladja meg a költségvetési hiány a 3 százalékot. Az elemzők szerint egy új reklámadó kivetése, illetve a bankadó, az energiaadó és a pénzügyi tranzakciós illeték megemelése aligha nyeri el Brüsszel tetszését, de ez a minőségi kifogás nem változtat azon, hogy a kormány megtette a szükséges lépéseket a túlzott mértékű hiány felszámolására. Martonyi János külügyminiszter a sajtóhírre reagálva szintén derűlátóan nyilatkozott a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése ügyében.

Megkezdte az egyeztetést a túlzottdeficit-eljárással összefüggő kérdésekről a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter. Orbán Viktor és Varga Mihály megbeszéléseiről a kormányzati portálon tájékoztatnak. A miniszterelnök az európai uniós csúcstalálkozó után tartott szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, de ennek lépéseiben még a kabineten belül is vita van.

A reklámok közzétevőit, azaz a kereskedelmi médiumokat sújtja a reklámadó - derült ki a kormányportálon megjelent tervezetből. A Nemzetgazdasági Minisztériumban készült munkapéldány alapján a reklámbevételtől függően, sávosan emelkedik az adó összege. A dokumentum szerint az adó alanya a reklám közzétevője, azaz a rádiók, televíziók, újságok, internetes oldalak, közterületi hirdetési cégek. Az adó mértéke sávosan emelkedik, az 1 milliárd forint alatti részre nem kellene fizetni, de 10 milliárd forintos reklámbevétel fölött 20 százalék lenne. A kabinet a törvényjavaslat végleges szövegéről a következő kormányülésen dönt.

Nem tartja kizártnak a Magyar Reklámszövetség illetékese, hogy a nagyobb médiacégek tulajdonosai megfontolják a kivonulást a reklámadó esetleges bevezetése után. Hivatal Péter, a szervezet médiaszektorért felelős alelnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott: egy kisebb mértékű adót talán még ki lehet gazdálkodni, de a magasabb mértékű, akár 20 százalékos, sávos terhet túl soknak tartja, mert azzal veszteségessé is válhatnak a cégek.

A Fidesz azt javasolja, hogy legyen folytonos az árfolyamgátba belépés lehetősége, vagyis bárki bármikor választhassa az árfolyamrögzítést. Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője emlékeztetett: május 31-én lejárna a csatlakozás határideje ezért azt szeretnék, hogy legyen folytonos a lehetőség. A fideszes indítványt vasárnap nyújtják be a parlamentnek, és javasolják, hogy a Ház még hétfőn fogadja is el.

Kifizeti a pedagógusoknak az állami fenntartásba vétel előtt megállapított béren kívüli juttatások időarányos részét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A szervezet egy összegben utalja át a juttatást azoknak, akiket január elseje és augusztus vége között teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztattak.

A belügyminiszter szerint idejében sikerült elhárítani az ország biztonságát veszélyeztető fenyegetéseket. Pintér Sándor az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtti éves meghallgatásán azt mondta: a szervezeti átalakítások után a belügyi tárcához tartozó szervezetek gyorsabban reagálnak és hatékonyabban működnek. Példaként említette, hogy a Készenléti Rendőrségnek tavaly 14 százalékkal több intézkedése volt, mint egy évvel korábban, így a tettenérések száma megduplázódott.

Kevés előrelépést lát a romák elleni diszkrimináció felszámolásában Magyarországon az Amnesty International magyarországi igazgatója. Jeney Orsolya az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, éves nemzetközi jelentésük magyarországi részében évek óta szerepel ez az észrevétel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a dokumentum a hátrányos megkülönböztetést elszenvedő csoportok között sorolja fel a szexuális kisebbségeket is.

Pálffy Ilona lesz a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A szakember az önálló intézményként, kibővült hatáskörökkel működő választási irodát fogja vezetni, megbízatása 9 évre szól.

Elindultak haza az alaptáborból a magyar Kancsendzönga expedíció életben maradt tagjai - mondta a távirati irodának Vincze Szabolcs, a vállalkozás szóvivője. Hozzátette: az expedíció véget ért, a sikeres csúcsmászást tragédia követte. Szólt arról is: a keresést befejezték, mert Erőss Zsolt és Kiss Péter túlélésére már nincs remény, ennyi időt nem bírhattak ki a 8 ezer méteres magasságban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×