eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Már csak tíz év, és megérkezik Kína

A kínai gazdaság összteljesítménye jelenleg nem sokkal több mint a fele az amerikai gazdaságénak, ám Kína ezen a mércén mérve tíz év múlva már szorosan felzárkózik az Egyesült Államok mögé - jósolták szerdán ismertetett távlati előrejelzésükben londoni szakelemzők.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja helyzetértékelését és hosszú távú prognózisát a világ legnagyobb gazdaságainak erősorrendjéről. Szerdai elemzésében a cég úgy becsülte, hogy a nominális kínai GDP-érték 2012 egészében 8249 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 15 643 milliárd dollár lesz, vagyis a kínai gazdaság teljesítménye az Egyesült Államokénak hozzávetőleg az 53 százalékát éri el az idén.

A CEBR londoni szakelemzőinek előrejelzése szerint azonban 2022-ben Kína hazai összterméke már 19 516 dollár lesz, az amerikai gazdaságban arra az évre prognosztizált 23 496 milliárd dolláros GDP-érték 83 százaléka.

A ház szerdai elemzése szerint az első három helyen a következő tíz évben sem változik a sorrend - vagyis a nominális GDP-érték alapján várhatóan 2022-ben is Japán áll majd a harmadik helyen -, ám a lassan növekvő nagy nyugat-európai gazdaságok sorra süllyednek vissza a vezető felzárkózó országok mögé.

A cég azt valószínűsíti, hogy Brazília az idei 7. helyéről tíz éven belül az ötödik helyre, India a 10. helyről a 4. helyre, Oroszország a 9. helyről a hetedikre jön fel az éves GDP-érték alapján, és mindhárom gazdaság megelőzi a jelenlegi 5., 6., illetve 8. helyezett Franciaországot, Nagy-Britanniát és Olaszországot.

A CEBR szerdai prognózisa szerint a nagy nyugat-európai gazdaságok közül a legnagyobb visszaesést valószínűleg Franciaország és Olaszország szenvedi el a következő évtizedben. A ház azzal számol, hogy a francia gazdaság négy hellyel a kilencedikre, Olaszország öt helyet veszítve a tizenharmadikra csúszik vissza.

Németország 2022-re az idei negyedik helyéről a hatodikra kerül, így a német gazdaságot a hazai össztermék alapján számolva India mellett várhatóan Brazília is megelőzi tíz éven belül - jósolják szerdai előrejelzésükben a CEBR londoni elemzői.

India a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség legnagyobb gazdasága lesz, Nagy-Britannia pedig a CEBR távlati prognózisa szerint azzal vigasztalódhat, hogy jövőre vagy 2014-ben az örök rivális Franciaország elé kerül.

A közép-európai EU-tagállamok közül a CEBR által vizsgált 30 legnagyobb gazdaság listájára Lengyelország került fel. A ház előrejelzése szerint a lengyel gazdaság 2022-re öt hellyel, a jelenlegi 26-ikról a 21-ikre léphet előre, miután éves GDP-értéke az idei évre becsült 470 milliárd dollárról várhatóan 826 milliárd dollárra növekszik.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×