eur:
393.92
usd:
369.66
bux:
65915
2024. április 23. kedd Béla

Elfogták Portik Tamást - a nap legfontosabb hírei

A távirati iroda úgy tudja: a Terrorelhárítási Központ elfogta Portik Tamást, az 1990-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplőjét. Az egyetemeknél marad a gyakorlóiskolák irányítása. Szíriában a mintegy 150 áldozatot követelő treimszai vérengzés helyszínére utaztak az ENSZ megfigyelői.

A távirati iroda úgy tudja: a Terrorelhárítási Központ elfogta Portik Tamást, az 1990-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplőjét. Portik Tamás volt az olajügyekben játszott központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. A HírTV és a Nol.hu úgy értesült: Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantás lehetséges felbujtójaként vették őrizetbe.

Az origo.hu értesülései szerint az Alkotmánybíróság várhatóan alkotmányellenesnek minősíti és megsemmisíti a bírák jogállásáról szóló törvény megtámadott rendelkezéseit. A hírportál tudni véli, hogy a testület nem a korhatár csökkentését kifogásolja, hanem azt, hogy a törvényben nem egyértelmű a nyugdíjkorhatár fogalma.

Az egyetemeknél marad a gyakorlóiskolák irányítása - közölte az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: a jövőben a gyakorlóiskolák pedagógusait nem a felsőoktatási költségvetésből, hanem a központi büdzséből finanszírozzák majd, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyetemek, főiskolák szakmai irányítói szerepe megmarad.

Az MSZP alelnöke szerint az Orbán-kormány két év alatt semmit sem tett a foglalkoztatás növeléséért és a munkanélküliség ellen, miközben csökkentette az állástalanok ellátását és a közmunkabért. úr Nándor azt mondta: a kabinet foglalkoztatáspolitikájának kudarcát jelzi, hogy 75 ezerrel kevesebb embernek van állása, mint a pénzügyi-gazdasági válság előtt, 2008 szeptemberében.

Hatszázmillió forintot különít el a génkezelt vetőmaggal szennyezett kukoricát vétlenül elvető gazdálkodók kártalanítására a kormány. A Magyar Nemzet emlékeztetett: idén ismét szennyezett vetőmag került a földbe, emiatt 1500 hektárnyi kukoricát kellett betárcsázni az ország több pontján.

Jelentősen emelkedik jövőre a dohány, az alkohol és az autógáz ára a jövedéki adó emelése miatt. Az érintett ágazatok képviselői szerint a fogyasztás visszaesése miatt a büdzsé összességében többet veszít, mint amennyit nyer az adóemeléssel.

A Portfolio.hu szerint a jövő héten tovább emelkedhet az üzemanyagok ára. A gazdasági hírportál elemzése szerint bár a finomított termékárak az utóbbi napokban már csökkentek, a forint árfolyamának gyengülése miatt a benzin és a gázolaj literje 3-4 forinttal drágulhat szerdán. A benzin átlagára most 414, a gázolajé 417 forint körül alakul.

Jelenleg csak néhány allergén növény virágpora okozhat tüneteket az arra érzékenyeknek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet elmúlt napokban gyűjtött adatai szerint a kültéri gombák továbbra is okozhatnak tüneteket, és jelen van a levegőben a csalán és a pázsitfűfélék virágpora is. Pécsett a szelídgesztenye, a fővárosban a kender pollenje áll közel a közepes szinthez. Alacsony koncentrációban észlelték az útifű, a libatopfélék, a hárs, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágporát.

Japán déli részén 20-ra emelkedett az elmúlt napok esőzéseit követő áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. 7 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A Szíria középső részén fekvő Treimszába utaztak az ENSZ megfigyelői. A települést néhány napja tűz alá vették a kormányerők, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint több mint 150-en meghaltak, többüket menekülés közben lőtték le, vagy kivégezték. A mészárlást mások mellett elítélte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is. A szíriai hadsereg ugyanakkor azt állítja: terroristákat öltek meg, egyetlen civilnek sem esett baja.

Egy emberi jogi szervezet szerint Líbiában még mindig ezreket tartanak fogva illegális börtönökben a militáns csoportok. A Human Rights Watch arra hívta fel a figyelmet, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak nem sikerült a maga által kijelölt határidőig átvenni a mintegy 5000 foglyot. A szervezet úgy tudja, hogy az egykor a megbuktatott Kadhafi-rendszer fogva tartott szolgáit - katonákat, tisztviselőket és külföldi zsoldosokat - gyakran kínozzák. Líbiában májusban hozták meg azt a törvényt, amely szerint július 12-éig a régi rezsim összes követőjét bíróság elé kellett volna állítani.

Az Egyesült Államokban 15 évi börtönre ítélték azt az üzbég állampolgárt, aki összeesküvést szőtt Barack Obama elnök meggyilkolására. A 22 éves Ulugbek Kodirov bevallotta bűnösségét, hogy enyhítse büntetését, amely egyébként akár 30 év is lehetett volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×