eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytat Moszkvában 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Szputnyik

Emmanuel Macron cáfolta, hogy humanitárius folyosók megnyitását kérte volna Vlagyimir Putyintól

A francia elnök szerint Moszkva a hamis bejelentéssel azt a narratívát akarja erősíteni, hogy Oroszország a megtámadott fél.

A francia elnöki hivatal tagadta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrán városoknál.

"Az elnök a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, a civil lakosság védelmét és a segítség eljuttatását kérte, ahogy azt minden alkalommal megteszi" – jelezte az Elysée-palota. "A nemzetközi jog tiszteletben tartása a bombázások és az offenzíva leállítását jelenti. Azaz, mi nem kértünk folyosókat Oroszország irányába" – tette hozzá a francia elnöki forrás.

Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron vasárnap csaknem kétórás megbeszélést folytatott telefonon.

Az Elysée-palota szerint a hétfői orosz bejelentéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök

"a saját narratíváját erőlteti, miszerint ő az, akit megtámadtak, és az ukránok az agresszorok, miközben az oroszok menedéket biztosítanak".

Mint arról az Infostart is beszámolt, az orosz védelmi minisztérium hétfő reggel azt közölte, hogy fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál – Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál –, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

A tárca a döntést a katasztrofális humanitárius helyzettel indokolta, valamint azzal, hogy Emmanuel Macron az ügyben személyes kérést intézett Vlagyimir Putyinhoz.

A moszkvai katonai tárca részletesen leírta az útvonalakat, amelyeken a menekülők elhagyhatják a várost. Kijevből és Harkivból egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre. A védelmi minisztérium közölte, hogy az evakuálást egyebek között drónokról fogja ellenőrizni, és figyelmeztette az ukrán felet, hogy "ezúttal haszontalan és értelmetlen" lesz Moszkvát megvádolni a humanitárius művelet megszakításával. A tárca hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak az ukrán hatóságoktól, valamint a felsorolt városok vezetésétől.

Kijev: Oroszország manipulálni akarja a világ vezetőit

Oroszország megpróbálja manipulálni Emmanuel Macron francia elnököt és más nyugati vezetőket azzal, hogy azt követeli, az Ukrajnába vezető humanitárius folyosók Oroszországon vagy Fehéroroszországon keresztül vezessenek – mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes közölte: Ukrajna felszólítja Oroszországot, hétfő reggeltől járuljon hozzá a tűzszünethez, hogy az ukránok inkább a nyugat-ukrajnai Lviv felé menekülhessenek.

Ukrajna hétfőn kora reggel kapta meg Oroszország javaslatát, miután Macron beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - mondta Verescsuk egy televíziós tájékoztatón.

"Remélem, hogy Emmanuel Macron francia elnök megérti, hogy az Oroszországi Föderáció manipulálja és kihasználja a nevét és őszinte segítő szándékát"

– fogalmazott az ukrán politikus.

Ukrajna azzal vádolja az orosz erőket, hogy humanitárius folyosóként kijelölt területeket lőnek, akadályozzák az emberek menekülését a támadás alatt álló városokból.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fővárosból, Kijevből és a keleti Harkivból, Szumiból, valamint Mariupolból kivezető humanitárius folyosókat nyitnak. Moszkva Ukrajnát okolja a humanitárius folyosók eddigi kudarcáért, és tagadja, hogy civileket céloznának meg.

A két fél hétfőn harmadik béketárgyalási fordulóra készül meg nem nevezett helyszínen. Ukrajna nem számít áttörésre a találkozón.

Az ukrán hatóságok szerint mintegy kétszázezer ember ragadt Mariupolban, a legtöbben

a föld alá húzódtak, hogy megmeneküljenek az orosz erők több mint hat napja tartó ostromától. A településen megszűnt az élelmiszerutánpótlás, valamint a víz-, az áram- és fűtésszolgáltatás

– írta anyagában a Reuters hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×