gazdaság

Megvonta Spanyolország elsőrendű besorolását az S&P

2012. április 27., péntek 6:20     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Megvonta az euróövezeti tag Spanyolország elsőrendű adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, meredeken rontva egyben a spanyol gazdaságra adott teljesítmény-előrejelzését is.
 

1

A cég most már kétévi recessziót vár Spanyolországban, és arra számít, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a költségvetési helyzet további romlását fogja okozni. Az S&P szerint növekszik annak a kockázata is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.

A hitelminősítő csütörtök éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságának osztályzatát az eddigi elsőrendű befektetői "A" szintről két fokozattal - a köztes "A mínusz" kihagyásával - "BBB plusz"-ra rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A hitelminősítők osztályzati módszertanban a "BBB plusz" besorolás is még befektetési ajánlású, de az "A" kategóriánál jóval nagyobb kockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét.

A Standard & Poor's a rövid futamidejű spanyol államadósság besorolását az eddigi "A-1"-ről egy fokozattal "A-2"-re rontotta.

A cég Olaszországra is "BBB plusz" besorolást tart érvényben, így a két legnagyobb déli eurógazdaság egyaránt kikerült az elsőrendű "A" szuverén osztályzati kategóriából.

A spanyol leminősítéshez fűzött elemzésében a Standard & Poor's közölte, hogy felülvizsgálta Spanyolországra vonatkozó alapeseti makrogazdasági forgatókönyvét, és most már arra számít, hogy a spanyol hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 1,5 százalékkal, 2013-ban 0,5 százalékkal visszaesik.

Ez a prognózis meredek rontása, az S&P ugyanis eddig 0,3 százalékos idei és 1 százalékos jövő évi spanyol GDP-reálnövekedéssel számolt.

Az S&P elemzése szerint a felülvizsgálatot az indokolja, hogy csökkennek a lakosság elkölthető jövedelmei, a magánszektorban ütemes adósságleépítés zajlik, a kormány olyan költségvetési konszolidációs tervet dolgozott ki, amelynek növekedésgátló intézkedései zömmel a program kezdeti szakaszára összpontosulnak, emellett bizonytalanok a keresleti kilátások Spanyolország fő kereskedelmi partnerországaiban is.

A Standard & Poor's mindazonáltal elismerte, hogy a spanyol kormány a kedvezőtlen gazdasági kondíciók ellenére átfogó szerkezeti reformokat hajt végre, amelyek a hitelminősítő szerint hosszú távon már segíteni fogják a gazdasági növekedést.

Az S&P azonban a spanyol gazdasági kilábalást rövid távon terhelő, növekvő kockázatokra hivatkozva kidolgozott egy még borúlátóbb forgatókönyvet is, amelyben az idén 4 százalékos, jövőre 1 százalékos spanyol GDP-visszaesés szerepel reálértéken.

E forgatókönyv alapján a nettó államadósság-ráta átlépné a GDP-érték 80 százalékát.

A Standard & Poor's közölte, hogy ha ez az adósságráta a 2012-2014-es időszakban 80 százalék fölé kerül, az Spanyolország további leminősítéséhez vezethet.

A hitelminősítő értékelése szerint az európai szuverén adósságválság kezelési stratégiájából általánosságban is "változatlanul hiányzik a hatékonyság". Ezzel más nagy londoni elemzőházak is egyetértenek.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2015.03.01. Vasárnap, 18:00
2015.03.01. Vasárnap, 18:00
Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
BBC Europe
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.
BUX 18,210 -1.5%
MOL 11,990 -2.6%
MTELEKOM 383 0.3%
OTP 4,285 -1.4%
RICHTER 3,930 -1.8%
Záróárfolyamok (2015.02.27)
EUR/HUF302.89
USD/HUF270.67
GBP/HUF417.80
CHF/HUF283.48
EUR/USD1.1190
Forrás: www.portfolio.hu 

Add a Startlaphoz