eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Donald Trump amerikai elnök (k) sajtótájékoztatót tart a koronavírus hatásainak enyhítésére szolgáló gazdaságélénkítő intézkedésekről a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. március 11-én. A háttérben Mike Pence alelnök.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Trump alaposan bezavart az európai járatok tilalmával

Masszív megdöbbenést és sokkot okozott Donald Trump, amikor megtiltotta az európai repülőjáratok landolását. Az amerikai elnöknek a koronavírus-járvány elleni fellépése előtt minősítette világjárványnak a helyzetet az Egészségügyi Világszervezet.

Hajnali három óra volt Európában, amikor jött Washingtonból a hír: Donald Trump Nagy-Britannia kivételével az összes európai járatot kitiltotta az Egyesült Államokból.

A bejelentés meglepetésként érte a légicégeket, az utazókat, a külföldi diplomatákat és a szövetségeseket. Az amerikai elnök a koronavírus-járvány elleni védekezéssel magyarázta az európai államokra, így a szigorú korlátozásokat bevezető Magyarországra is vonatkozó tilalmat.

Az elnök a WHO drámai üzenete után lépett

A beszéd az Egészségügyi Világszervezet, a WHO bejelentését követte, amelyben világjárvánnyá minősítették az új típusú koronavírus-fertőzést.

„Aggaszt bennünket a fertőzés terjedése és súlyossága és fellépés aggasztó hiánya. Ezért globális járvánnyá minősítjük a COVID-19-t”

– mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezérigazgatója.

A Johns Hopkins egyetem adatai szerint 120 ezer fertőzéses esetet regisztráltak világszerte és a halálesetek száma meghaladta a 4300-t.

Trump tévéüzenetében arról beszélt, hogy a koronavírus közegészségügyi, gazdasági, nemzetbiztonsági és társadalmi láncreakcióval fenyegeti Amerikát.

Az európai járatokat péntektől, 30 napra tiltják ki, amivel Trump paradox módon egyik legnagyobb bírálója, a szén-dioxid-emisszió miatt a légiutazások korlátozásáért kampányoló Greta Thunberg kedvére tett.

Félreértéseket okozott az elnöki beszéd

Alig mondta el mondandóját az elnök, jöttek a pontosítások. Európából érkező amerikai állampolgárok továbbra is beléphetnek. A Schengeni-övezetben járt nem-amerikaiak viszont nem. Így a tilalom nem érintheti Írországot sem.

Bár úgy tűnt, szállítógépek sem landolhatnak Amerikában, de aztán úgy tűnt, mégis repülhetnek.

Egy sor megválaszolatlan kérdés

Kommentátorok megjegyezték: ami biztos, az az, hogy a bejelentés masszív zavart keltett. Miért kivételeznek a britekkel, mi lesz a már Amerikában tartózkodó európai turistákkal, az utazókkal általában vagy a gazdasági kapcsolatokkal?

"Még 2001. szeptember 11. idején is világosabb volt a helyzet, és az akkori vezetés utat mutatott"

– jegyezte meg az ITV brit hírcsatorna.

Trump közben „idegen vírust” emlegetett és a hazájával kereskedelmi háborúba keveredett Kínára is többször utalt.

Brüsszelben az EU vezetése dühösen közölte: „a koronavírus globális válság, nem korlátozódik egyetlen kontinensre sem. Nem egyoldalú lépésre hanem együttműködésre van szükség. Az Európai Unió keményen fellép a vírus terjedése ellen.”

Megdrágult jegyárak, a fejüket fogják az utasok

Az utazók közben feszülten fogadták a korlátozásokat. A héten hazafelé tartó amerikaiak azzal szembesültek, hogy brutálisan megugrottak a jegyárak. Csütörtökön már 2000 és 7300 dollár közötti összeget kellett fizetni egy pénteki Párizs-New York útért.

Más utasok közben hosszas várakozásra készültek, amikor törölni próbálták európai foglalásaikat – írta a USA Today című lap.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×