eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A vártnál kisebb az államháztartási hiány

A tervezetten felül teljesülő társadalombiztosítási járulék, áfa, de elsősorban jövedéki adó bevételekkel indokolta Veres János pénzügyminiszter, hogy az államháztartás áprilisban a vártnál is kedvezőbben, 9 milliárd helyett 17 milliárd forintos többlettel zárt.

Az államháztartás egyenlege, önkormányzatok nélkül, 17,1 milliárd forint többlettel zárt 2007 áprilisában, ez a várthoz képest 8,1 milliárd forinttal jobb. Az idei első négyhavi államháztartási deficit 745,4 milliárd forint volt.

A szaktárca áprilisra önkormányzatok nélkül 9 milliárd forint pénzforgalmi többletet vár, az első négy hónapra 753,4 milliárd forint hiányt.

Ez év márciusában az államháztartás hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - 349,3 milliárd forint lett.

Szolid túlteljesítés

A pénzügyminiszter elmondta: a bevételi oldal az év első négy hónapjának mindegyikében teljesült, illetve szolid mértékben túlteljesült, miközben sikerült a kiadásokat kézben tartani.

"Az első negyedévben és áprilisban sem volt a prognózist meghaladó kiadása a költségvetési fejezeteknek" - mondta. "Nem emlékszem arra, hogy mikor volt utoljára szufficites az április hónap amióta a mostani rendszer működik - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Veres János hangsúlyozta: az IMF és az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott értékelése is megerősíti, hogy az elmúlt évben meghozott döntések eredményei láthatóak a makrogazdasági egyensúly alakulásában. Mind a két szervezet alapvetően a magyar kormányéhoz hasonló nagyságú egyenleget prognosztizál, noha korábban pesszimistábbak voltak.

Helyes az irány

Mindez a pénzügyminiszter szerint azt tükrözi, hogy a múlt évben meghozott döntések iránya és mértéke is helyes volt. A 2007-es költségvetési folyamatok a várakozásnak megfelelően alakulnak, "belül maradunk a korrigált egyenlegen is" - fejtette ki a pénzügyminiszter.

A következő hónapokat illetően Veres János hangsúlyozta, hogy reálisan terveztek és a tervek teljesülnek, a következő hónapokban sem fogják a költségvetési kiadások meghaladni a tervezettet.

Hozzátette: "Brüsszelben is hangsúlyozni fogom, hogy azokat az intézkedéseket, amiket vállaltunk, következetesen végre is hajtjuk".

A pénzügyminiszter emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hónapok eredményeinek köszönhetően változtatták meg a hiányra vonatkozó prognózist is: az ESA szerinti deficitet a GDP 6,8 százalékáról 6,6 százalékára, a pénzforgalmi szemléletű hiányt önkormányzatok nélkül 6,6-ról 6,2, míg önkormányzatokkal 6,9 százalékról 6,5 százalékra csökkentették.

Miután az első negyedéves bevételi előirányzatok teljesültek és a kiadások az értékhatáron belül maradtak, Veres János a szerdai kormányülésen arra tesz javaslatot, hogy a fejezeti államháztartási, 80 milliárd forintos tartalékból a fejezetek összességében az időarányos, azaz az egynegyed részt nem meghaladó összeget felhasználhassanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×