eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Keresztes László Lóránt, az LMP új frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2018. szeptember 4-én. Mellette Demeter Márta, az egyik frakcióvezető-helyettes.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Keresztes Lóránt: a DK és az MSZP nem segíti egy hiteles ellenzéki alternatíva kidolgozását

Egy új alapszabály elfogadásával rugalmasabbá tenné az LMP vezetését Keresztes Lóránt. A párt társelnöke csak hiteles ellenzéki szereplőkkel tud elképzelni együttműködést az önkormányzati választásokon.

Több szerkezeti változtatásra is szükség van az LMP-ben, ami vezethetőbbé teszi a pártot – vélekedett Keresztes Lóránt, az LMP társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Hogyha kellő jogosítványai, kellő deklarált jogosítványai megvannak a pártvezetőknek, akkor ők már úgy tudnak reagálni egy adott esetben gyorsan változó politikai környezetre, hogy azzal nem mennek szembe a korábbi döntésekkel” – fogalmazott, hozzátéve: rugalmasabbá kell tenni a pártvezetést.

Mindehhez új alapszabályt is el kell fogadnia az LMP kongresszusának

– tette hozzá Keresztes Lóránt. Ez nem csupán a pártvezetést alakítaná át, hanem a szervezet felépítésén is változtatna.

„A legfontosabb változás lenne, hogy a jelenleg megyénként szervezett területi szervezeteinkkel párhuzamosan, vagy azon túl alapszervezeteket is alakítsunk, tehát az adott kistelepüléseken is önálló LMP-szervezetek jöjjenek létre” – fejtette ki a pártelnök.

A politikus jövő év elején már ebben a struktúrában készítené fel az LMP-t az európai parlamenti és az önkormányzati választásra.

Az EP-választás sajátossága nem indokolja az összefogást

– vélekedett Keresztes Lóránt. „Fontos, hogy mindenki a saját politikája szerint tudjon részt venni a kampányban és rávilágítson a saját szavazói felé is, hogy mit lehetne másként csinálni, és miért hiteltelen a kormány politikája” – fogalmazott.

Az önkormányzati választás azonban más kihívást jelent az ellenzéki pártok számára – tette hozzá a politikus.

„Meggyőződésem szerint lehetőség van különböző pártoknak, különböző civil szerveződéseknek arra, hogy egy adott város, kerület esetében egyesítsék az erőiket, ha van egy olyan közös program, vagy olyan közös értékrendszer, ami erre lehetőséget biztosít” – vélekedett.

Keresztes Lóránt aláhúzta, hogy az önkormányzati választás lehetőséget terem tarra, hogy ellensúlyt képezzenek az elmúlt évtizedek politikájával, így a Nemzeti Együttműködés Rendszerével szemben, amelynek ő az MSZP-t és a DK-t is részének tartja. Szerinte az ő jelenlétük kizárólag a Fidesz hatalom maradását szolgálja.

„Az ő létük már nem segíti egy hiteles ellenzéki alternatíva kidolgozását”

– emelte ki.

Hiteles baloldali helyi szereplőkkel azonban el tudna képzelni együttműködést az LMP társelnöke. Mindez azonban egyáltalán nem jelentene pártok közötti szerződést, országos együttműködést – tette hozzá Keresztes Lóránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×