eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk

Sok minden megváltozik 2018-ban

A kéménysepréstől az autópálya-matricákig, a szódáspatronoktól a cafetériáig rengeteg területen jönnek új szabályok.

Januártól folytatódik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése: a sertés esetében a vágóhídi melléktermékek és a sertésbelsőségek áfája mérséklődik 5 százalékra, a fogyasztási célú hal adókulcsa pedig szintén erre a szintre csökken.

Az éttermi szolgáltatások áfakulcsa a 2017-ben érvényes 18%-ról 5%-ra mérséklődik 2018-tól, bevezetik viszont a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Az internetes szolgáltatások áfája idén januárban csökkent 27 százalékról 18 százalékra, 2018-tól pedig 5 százalékos lesz.

Az ingatlant hosszú távra bérbe adók is jobban járnak: már nem kell az ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, csak a 15 százalék szja-t. 

2018 január elsejétől már csak a 2015. decembertől forgalomba hozott,  korszerűbb 20 ezres bankjegyekkel lehet fizetni.

Január elsejétől már nem lehet majd kapni az eddigi betétdíjas szóda- és habpatronokat. 2018-tól a drágább, egyutas, vissza nem váltható patronokat árulják majd, a régi szifonok pedig egy  átalakító segítségével maradhatnak használatban .

Megtérítik - legfeljebb legfeljebb 34 500 forint erejéig - az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik - akár több - nyelvvizsgával. 

Megszűnik a kötelező kéményellenőrzés, így január 1-től az egylakásos épületek (családi házak) tulajdonosainak az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente meg kell rendelniük a kéményellenőrzést (ami továbbra is ingyenes lesz). A lakossági körön kívüli ingatlanok - egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok - esetében pedig díjfizetés ellenében történik a vizsgálat.

Fizetések

Emelkednek a kötelező legalacsonyabb bérek: a minimálbér 8 százalékkal, 138 ezer forintra, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal, 180.500 forintra emelkedik. Az előbbi - családi adókedvezmény nélkül számolva - havi nettó 91.770 forintos, az utóbbi pedig 123.643 forintos nettó bért jelent.

Nyugdíj

Januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások a decemberihez képest, attól függően, hogy 2017-ben, vagy annál korábban állapították meg a járandóságot. Részletek ebben a cikkben.

Autópályás szabályok

Január elsejétől sok új, az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírás lép hatályba az e-matricás rendszerben.

2018-tól 22 százalékról 19,5 százalékra csökken a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adó szintje. 

  • A véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok például az utazás megkezdése után 60 percen belül is megvásárolják az e-matricát.
  • Az alappótdíj 30 helyett 60 nap után nő 59 500 forintra.
  • A D2 járműkategóriába tartozó személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető kedvezmény januártól már nemcsak a négy, hanem a három gyermeket nevelő családok számára is elérhetővé válik.
  • A motorosok a kínálatból eddig hiányzó kedvezményes havi matricát vásárolhatnak járművükre. A már májustól elérhető új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest mindössze 2500 forint lesz. Az összes változás itt olvasható.

Családok juttatásai

A családi adókedvezmény mértéke emelkedik: a kétgyermekes családok már havi 35 ezer forintot tud megspórolni azáltal, hogy terheik további havi 5 ezer forinttal mérséklődnek.

Egyről két évre nő a diplomás gyed időtartama. így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. További változások itt.

A minimálbér emelkedése miatt nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege is. Az előbbi maximális összege 2018-ban bruttó 193.200 forint, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96.600 forint, a mesterképzésben résztvevőknél 126.350 forint. A csecsemőgondozási díjra (csed) a vér szerinti apa 2018-tól a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.

A táppénz maximális napi összege az idei 8500 forint után 2018-ban 9180 forint lehet.

Cafetéria

Több ponton is változik januártól a cafeteria. A cégek adózási rendje a munkáltatói szociális hozzájárulási adó (szocho) 19,5 százalékra való csökkenésével változik. Új elem a diákhitel-törlesztési támogatás, amely a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen. A mobilitási célú lakhatási támogatást, ismertebb nevén az albérlet-támogatást 2018-tól immár határozott idejű munkaszerződés mellett is igénybe lehet venni.

Melyik kapu?

Január 1-je után a gazdálkodó szervezetek már csak elektronikus úton - a Cégkapun keresztül - tarthatják a kapcsolatot az állammal, és bevallásaikat is ezen keresztül kell majd benyújtaniuk. A NAV december 21-én azt közölte, hogy januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a NAV-nál, másnap viszont a Belügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy a gazdálkodó szervezeteknek január 1-jétől a Cégkaput kell használniuk. Emiatt nagy a bizonytalanság, főként hogy az év vége előtt hetekre leállt az egészségbiztosító rendszere, így bizonyos támogatásokat sem lehetett igényelni.

További változások

  • Januártól bíróságon támadható meg egy köztéri szobor felállítása vagy egy fizetős parkolási zóna kijelölése, de egy közlekedési tábla kihelyezése is.
  • Január 1-től az ügyfelek okmányok bemutatása nélkül fizethetik be a postákon a csekkjeiket, ha bankkártyával fizetnek, de nem szükségesek az okmányok az adó, illeték, és bírság csekkek befizetésénél, illetve 300.000 forintig az áru, szolgáltatás ellenértékének készpénzes megfizetésekor sem.
  • Változik a közigazgatási perrendtartás, erről itt írtunk bővebben, valamint jön az új polgári perrendtartás (pp), aminek a célja az eljárások hatékonyságának növelése, ami elsősorban a gyorsításukat és a szakmai színvonal emelését jelenti. Bevezetésétől tartanak az ügyvédek.
  • 2018-ban a napelemekre kivetett termékdíj a kilogrammonkénti 114 forintról 57 forintra csökken. Ezt a terhet  a napelemes energiatermelő rendszereket telepítőknek kell fizetnie.
  • Lejár a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő, ezért januártól csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni. További szabályok itt.
  • Néhány ponton változik 2018-tól a munka törvénykönyve, ez érinti a szakszervezetek működését, pótszabadságot kapnak bizonyos fogyatékossággal élők és újdonság az is, hogy a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkáltató a munkafeltételeket és a munkaidő-beosztást módosítani.
  • Változás jöhet a diákhitel-tartozások behajtásánál, rugalmasabb lehet a hozzáállás, mivel januártól a felmondott diákhiteleket a Diákhitelközpont először a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek kell hogy átadja. Az eddig érvényben lévő, 2012-ben hozott jogszabály alapján rögtön a NAV-hoz kerültek a problémás ügyfelek, az adóhatóságnak kellett behajtania a tartozást.
  • Módosítottak a "pénzügyi csalókra" vonatkozó szabályozáson: a jogosulatlan ügynökök már önálló tettesként felelnek tevékenységükért és két év szabadságvesztésre ítélhetők. A pénzügyi csalók ellen is alkalmazhatók a leplezett felderítési eszközök.
  • A startup vállalkozásokra is kiterjesztik a tao-kedvezményeket.
  • Januártól már nem kell bíróságra menni, ha az örökösök a végrendelettől eltérően akarnak örökölni, de vannak vitás kérdések - az ügy közjegyző előtt is intézhető peren kívüli eljárásban.
  • A parlament módosította az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályait is, így a kifizetőt terhelő ekho 20-ról 19,5 százalékra csökken.
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×