eur:
395.34
usd:
366.72
bux:
65166.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy erejű földrengést észleltek Pápua Új-Guinea közelében

A földrengések osztályozására létrehozott nemzetközi skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés rázta meg a Csendes-óceán térségét a Pápua Új-Guinea keleti részén található Tarontól körülbelül 46 kilométerre keletre - jelentette szombaton az amerikai földtani intézet (USGS).

A USGS honlapján közzétett adatok szerint a rengés fészke 103,2 kilométer mélyen volt, a tengerfenék alatt. A földtani intézet által közzétett térkép tanúsága szerint a rengést a Latangai vagyis Új-Írország szigeten, illetve a szintén a Bismarck-szigetcsoporthoz tartozó Új-Britannia sziget keleti részén és a Bougainville sziget északnyugati csücskében is erőteljesen érezni lehetett, és a földmozgás az USGS becslése szerint ezekben a térségekben mérsékelt károkat is okozhatott.

A szintén az Egyesült Államokban található Nemzeti Oceanográfiai és Légkörkutató Hivatal csendes-óceáni cunamiriasztó központja arra figyelmeztetett, hogy az érintett térségben egyes helyeken 1-3 méteres, "veszélyes szökőárhullámokra" kell számítani. A központ azt javasolja, hogy a helyi hatóságok saját kockázatértékelésük szerint tájékoztassák a helyi lakosságot, és figyelmeztessék őket a veszélyre.

"A veszélyeztetett parti területeken élők figyeljék a híradásokat, és kövessék a helyi hatóságok utasításait" - hívta fel a figyelmet az amerikai cunamiriasztó központ. A veszélyeztetett területek között sorolja a hivatal Pápua Új-Guinea fővárosát, Port Moresbyt is.

Az amerikai hivatal arra is figyelmeztet, hogy a szökőár nem egyetlen hullám, hanem hullámok sorozata, és kettő között öt perc, de akár egy óra is eltelhet, és nem feltétlenül az első hullám a legveszélyesebb, így még az első után órákkal is fennállhat a veszély.

A helyszínről egyelőre nem érkezett hír károkról, esetleges áldozatokról vagy arról, hogy a helyi hatóságok elrendelték-e a szökőárriadót.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×