eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Felmérés: az európaiak szerint a bevándorlás növeli a terrorveszélyt

Az európai lakosság nagyobb része úgy véli, hogy a kontinensre érkező milliós migránsáradat növeli a terrortámadások kockázatát - állapította meg egy frissen közzétett közvélemény-kutatásában az amerikai Pew Research intézet. A megkérdezettek jelentős része a munkahelyét és a szociális juttatásokat is félti a bevándorlás miatt.

A felmérést tíz országban, köztük Magyarországon végezték el, ezek lakossága az uniós összlakosság mintegy 80 százalékát teszi ki. Több mint 11 ezer embert kérdeztek meg, a hibahatár 3,1-4,6 százalék.

A közép-európai idő szerint hétfőn éjjel nyilvánosságra hozott kutatási eredmények szerint 76 százalékkal Magyarországon a legnagyobb azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy a bevándorlással párhuzamosan nő terrorfenyegetettség is. Kiemelkedően magas (71 százalék) az így gondolkodó lengyelek aránya is.

Németországban, ahová a legtöbb menekült érkezett, a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között.

A tavaly novemberben terrortámadással sújtott Franciaországban a kutatásban részt vevők kevesebb mint fele (46 százaléka) véli növekvőnek a terrorveszélyt a bevándorlás miatt, míg 51 százalék szerint a kettő nem függ össze.

A bevándorlás gazdasági hatásait kutató kérdésre a tíz ország közül hétben többségbe kerültek azok, akik tehernek tartják a menekültek befogadását, és úgy érzik, hogy ezáltal veszélybe kerülhet a munkahelyük és a szociális juttatásaik.

Magyarországon 82, Lengyelországban 75, Görögországban 72, Olaszországban 65, Franciaországban 53 százaléknyian válaszoltak így. Ebben a kérdésben a Pew a német eredményt minősítette paradoxnak, hiszen annak ellenére, hogy a legtöbb bevándorló oda érkezik, a lakosság többsége - 59 százaléka - nem tart attól, hogy a migránsok elveszik a munkahelyüket vagy szociális járandóságukat.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült: az említett országokban a lakosság többsége nem osztja azt a véleményt, hogy a társadalmi sokféleség növekedésének - vagyis újabb etnikai csoportok vagy nemzetiségek megjelenésének - kedvező hatása lenne. A legtöbben Svédországban mondták azt, hogy hazájukat jobb hellyé teszi a diverzifikáció, de arányuk ott is csak 36 százalék. Görögországban ugyanakkor 63, Olaszországban pedig 53 százaléknyi megkérdezett bizonyosnak mondta magát abban, hogy a sokféleség fokozódása rosszabbá teszi az életet hazájukban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×