eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megkezdődött a húsvéti ellenőrzés-sorozat

Megkezdődött a földművelésügyi minisztérium húsvéti ellenőrzés-sorozata - közölte a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Zsigó Róbert reméli, hogy jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a magyar élelmiszeriparban 2020-ig az élelmiszeripari-fejlesztési stratégia nyomán.

Elkezdődött a húsvéti szezonális ellenőrzés, amely minden évben van. "Elrendeltem az ellenőrzést. Nincsenek még ezzel kapcsolatban tapasztalataink, reményeink szerint részadatokat a jövő héten nyilvánosságra tudunk hozni" - mondta az InfoRádiónak Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Hozzátette, a szakemberek természetesen azokat a termékeket, a sonkát, a tojást, a szezonális gyümölcsöket, azokat az alkoholos termékeket, amelyek ezzel kapcsolatban fontosak, azokat ellenőrzik ilyenkor.

Mint mondta, legutóbb a karácsonyi ellenőrzéskor az volt a tapasztalat, hogy bár növekedett az ellenőrzések száma, viszont kevesebb volt az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos szabálytalanság. Ez arra enged következtetni, hogy javul az élelmiszerlánc-biztonság. "Természetesen mindig lesznek olyanok, akik nem tarják be a szabályokat, éppen ezért hívom fel én is minden vásárlónak a figyelmét arra, figyeljen arra, hogy honnan vásárol, hogy nyomon követhető-e a termék, hogy mikor jár le a szavatosság". Egyébként úgy tűnik, hogy a magyar vásárlók ilyenkor is, de általában is tudatosabban vásárolnak - mondta.

Zsigó Róbert arról is beszélt, hogy az ekáer-rendszer, amit elindítottak január elsején, és amelynek a próbaüzeme is lejárt, az éppen azt szolgálja, hogy megpróbálják a feketegazdaságot visszaszorítani, megpróbálják a nem nyomon követhető termékeket ellenőrizni, kivonni a forgalomból. "Március elseje óta ellenőriz a NAV, korai még ez ügyben mondani bármit, de azt reméljük, hogy ezzel a tisztességes vállalkozók lehetőségeit tudjuk szélesebbre nyitni."

Az államtitkár emlékeztetett, a '90 utáni időszakban nagyon sok probléma volt a magyar élelmiszeriparban. Tőkehiányos az ágazat, kevés fejlesztési forrás jutott a magyar élelmiszeriparra, éppen ezért versenyképtelenebb, mint az európai társai. 2011-ben a kormány stratégiai ágazatnak minősítette a magyar élelmiszeripart, megkezdődött a stratégia kidolgozása, és megkezdődött a fejlesztési források felkutatása is. A stratégia elkészült és hamarosan a kormány elé kerül, a kormány dönthet arról, hogy mi lehet az a sorvezető, amely a fejlesztési források elköltését segíti. "Ugyanis nagyjából 200 milliárd forint a vidékfejlesztési forrásokból és nagyjából 100 milliárd forint az NGM által kezelt gazdaságfejlesztési és innovációs programból reményeink szerint az élelmiszeripar fejlesztésére áll rendelkezésre. Több piaci szereplő szerint ekkora összeg a '90 óta eltelt 25 évben nem állt rendelkezésre. Reményeink szerint sikerül ezzel elérni azt, hogy a magyar élelmiszeripar versenyképesebb lesz, egészségesebb termékeket tud előállítani, illetve még több, a magyar mezőgazdaság által termelt alapanyagot tud feldolgozni".

Hozzátette: "azt remélem, hogy néhány héten belül a kormány elfogadhatja ezt a stratégiát."

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×