eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Éles szóváltás a cseh államfő és kormányfő között a cseh EU-biztos kiválasztásáról

A cseh államfő elnök szerint Bohuslav Sobotka kormányfő nagyon megalázta Csehországot azzal, hogy Brüsszelbe ment konzultálni a leendő cseh európai uniós biztos személyéről. A miniszterelnök visszautasította a bírálatot, s kijelentette: Milos Zemannak nem lenne szabad olyan beszélgetést kommentálnia, amelyen személyesen nem vett részt.

Sobotka a múlt hét elején látogatott el Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság új elnökéhez Brüsszelbe, hogy közölje vele, milyen tárcát szeretne Prága az új testületben, illetve hogy megvitassa vele, milyenek a reális lehetőségek. A prágai sajtó szerint viszont a kormányfő - miután a kormánykoalíció nem tudott közös nevezője jutni - arról konzultált Junckerrel, hogy a szóba jöhető két cseh jelölt közül kivel szeretne inkább együttműködni. A szociáldemokraták jelöltje Pavel Mertlík volt pénzügyminiszter, az Igen (ANO) mozgalomé pedig Vera Jourová regionális fejlesztési miniszter volt. A kormány csütörtökön Jourovát nevezte meg jelöltként.

"Az az elképzelés, hogy levett sapkával a kezemben mélyen meghajolva Jean-Claude Juncker elé járulok - akit egyébként 20 éve ismerek és tisztelek - és udvariasan megkérdezem, hogy a két vagy három jelölt közül kit is kíván maga mellé cseh uniós biztosnak, az a Cseh Köztársaság olyan megalázása, amely jogosan az EU-ellenesek malmára hajtja a vizet" - jelentette ki Zeman a Tyden című társadalompolitikai hetilapban hétfőn megjelent interjújában.

Zeman ugyanakkor nagyra értékelte Jourová képességeit, s szerinte az teljesen mellékes, hogy férfi vagy nő lesz-e a cseh európai uniós biztos.

"A köztársasági elnöknek nem lenne szabad kommentálnia olyan beszélgetéseket, amelyeknél nem volt jelen, amelyekről semmit sem tud, s amelyek iránt nem is érdeklődött" - reagált Sobotka hétfőn délután az államfő kritikájára.

"Juncker úrral egyáltalán nem arról tárgyaltunk, hogy ki legyen az új cseh európai biztos. Ez abszurd lenne, és ellentmondana a bevett gyakorlatnak" - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: az európai biztosok ügyében minden érintett kormány tárgyalt Brüsszellel, s hiba lett volna, ha ezt Prága nem teszi meg.

"Az államfő nyilatkozata teljesen felesleges volt, és nagyfokú a tájékozatlanságra vall" - szögezte le Sobotka.

Zeman korábban a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke volt, de miután megvált e tisztségétől összekülönbözött az akkori új vezetéssel és 2007-ben kilépett a pártból. Sobotka, a párt mai elnöke, korábban Zeman belső pártbeli ellenfeleinek a táborában volt, ami a mai napig is negatívan befolyásolja a két politikus viszonyát.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×