eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

11 ezer férőhely a hajléktalanoknak

Elkezdődött a felkészülés a téli időszakra a hajléktalanellátásban, 2013-ban már 11.466 férőhely várja a hajléktalanokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága.

A közlemény szerint a kormány több mint 370 millió forinttal támogatja pályázati úton a közterületeken élők étkeztetését, egészségügyi ellátását, a krízisautók működtetését, a hajléktalanellátó intézmények infrastrukturális fejlesztését és a regionális diszpécser szolgálatokat.

A Hajlaktalanokért Közalapítvány három kiírására 84 szervezet több mint négyszáz pályázatot nyújtott be. A 367 támogatott programmal lehetővé válik, hogy a téli időszakban naponta csaknem 4100 adag ételt osszanak ki, több ezren kapjanak rendszeres egészségügyi ellátást, gyógyszertámogatást, kötszerellátást, fertőtlenítő fürdetést, takarót és téli ruházatot. A támogatások hatására közel ötven településen jelentősen javul a hajléktalanok ellátása - áll a közleményben.

A kormány 2013-ban csaknem 8 milliárd forintot fordít a hajléktalanellátásra, a normatív finanszírozásra, de több százmillió forinttal támogatja a már korábban elindított programokat is.

A fagyásos sérülések megelőzése és a kihűlések elkerülése érdekében a kormány még augusztusban kilenc új autót bocsátott a hajléktalanok utcai ellátását segítő szervezetek rendelkezésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közeljövőben további kilenc autó beszerzését támogatja - ismerteti a közlemény.

A Vissza az utcáról program az utcán élő hajléktalan emberek elhelyezését célozta 2010 és 2013 között. Az összesen 146 millió forintos program 18 szervezet bevonásával zajlott.

A tájékoztatás szerint kiutat kínálnak a hajléktalanságból a LÉLEK programok, amelyek során a résztvevők életvezetési tanácsokat, foglalkoztatást kapnak, és amelyek segítik a társadalmi beilleszkedést. A programok - amelyeket a kormány mintegy 300 millió forinttal támogatott - a VIII., IX. és X. kerületben valósulnak meg. Idén ősztől a program folytatódik, amihez az Emberi Erőforrások Minisztériuma a VIII. és IX. kerületekben további 5-5 millió forinttal járul hozzá.

A Fűtött utca program keretében Budapesten, négy helyszínen hajléktalan emberek számára szállást nyújtó intézményt alakított ki a Fővárosi Önkormányzat a Belügyminisztériummal közösen. A program lehetővé tette a rossz műszaki állapotú épületek felújítását. A támogatásnak köszönhetően összesen 555 állandó és 86 időszakos, téli időszakban működtetett éjjeli menedékhely-férőhely, és 296 nappali melegedő-férőhely jött létre - közölte az államtitkárság.

A KSH 2011. évi adatai alapján így a fővárosi állandó éjjeli menedékhely-férőhelyek száma (1619) 34 százalékkal, az időszakos férőhelyek (554) aránya pedig közel 16 százalékkal bővül. Ilyen mértékű, egyidejű fejlesztésre a fővárosban még nem volt példa - hangsúlyozzák a közleményben.

A hideg beköszöntével - a megnövekedett igényeknek megfelelően - 2013-ban már 11.466 férőhely várja a hajléktalanokat a szociális szolgáltatások igénybevételét nyilvántartó rendszer (KENYSZI) augusztus havi adatai alapján.

A szolgáltatásokra igényt nem tartó hajléktalanok száma becslések szerint országosan 3-4000 fő lehet - ismertette a szociális államtitkárság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×