eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bajánál tetőzött a Duna

A vízügyi igazgatóság adatai alapján a szerdán hajnalban mért 989 centiméteres magassággal tetőzött a Duna Baja térségében, szerda este 19 órakor 986 centiméter volt a vízállás Baján - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kovács Andrea elmondta: a nap folyamán a Duna vízszintje 1-2 centiméter ingadozással tartotta magát, amely alapján a következő napokban lassú ütemű apadás várható.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása után 21 órakor a vízügy központi honlapja szerint 988 centiméteres vízmagasságot mértek, mely szerint 19 óra óta ismét két centit emelkedett a Duna Baja térségében.

Vízügyi szakemberek szerint a folyó vízszintjének szerdai ingadozásában közrejátszott az is, hogy az Érsekcsanád melletti Veránka-szigeten hajnalban áttörte a Duna a gátat, és több mint kétszáz hektár területet elárasztott. A gátszakadás olyan erővel történt, hogy az MTI újságírója szerdán hajnalban a Duna érsekcsanádi oldalán lévő révnél is hallotta az erős morajlást.

A szóvivő hangsúlyozta: a következő napokban kiemelten figyelik a védműveket, minden helyszínen éjjel-nappal figyelőszolgálat működik. Az esetleges beavatkozásokhoz a szükséges személy- és eszközállomány készenlétben áll - fűzte hozzá.

Bács-Kiskun megyében az árvíz elleni védekezési munkálatokban jelenleg 542 fő vesz részt. Hivatásos tűzoltók, a rendőrség és ezen belül a TEK állománya, a honvédség erői valamint a Hunor-Huszár, a Gemenc, a Petőfi Mentőcsoport és a Harcsa Búvár Szolgálat tagjai vannak a helyszíneken.

Solt és Dunapataj között a védekezés a fővédvonal előtt húzódó úgynevezett nyári gáton történik, ahol a mezőgazdasági területeket sikerült az áradástól megmenteni.

A bajai Türr István-híd és az 55-ös út továbbra is le van zárva.

Az MTI Baján lévő tudósítója szerda este azt figyelte meg, hogy a civilek elől teljesen lezárt Petőfi-szigeten lámpákkal járőröznek a tűzoltók az ideiglenes védőgáton.

Baján az eddig mért legmagasabb vízszintet 1965-ben mérték, akkor 976 centiméteren tetőzött a Duna.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×