eur:
391.3
usd:
364.9
bux:
67885.92
2024. április 29. hétfő Péter

Így került bajba Ciprus

A ciprusi parlament a tervek szerint kedden szavaz a bankbetétek megadóztatásáról. Hogyan jutott el eddig a nicosiai kormány?

Múlt év nyarán, soros elnöksége idején fordult Ciprus Brüsszelhez - ötödik eurozóna országként - pénzügyi segítségért. A nagyjából egymillió lakosú ország gazdaságát a görög válság sodorta a csőd közelébe, ugyanis a szigetország bankjai hatalmas összegeket adta kölcsön a görög államnak, cégeknek és magánszemélyeknek.

A csődközeli helyzet miatt a hitelminősítők szépen lassan a spekulatív kategóriába tették az ország államkötvényeit, így azok a piacon eladhatatlanok lettek. Ciprus kénytelen volt más hitelezőhöz fordulni, s ezt a szerepet Oroszország szívesen vállalta el 2011-ben. 2,5 milliárdot adott kedvező kamattal Ciprusnak, az ország az elmúlt két esztendőt tulajdonképpen ezzel a pénzzel élte túl. Az orosz hitel azonban elfogyott, az unió pedig - szigorú feltételekkel - 10 milliárdos mentőcsomagot kínált a hétvégén Nicosiának. A hiányzó 6-7 milliárdot például a társasági adó megemeléséből, a kamatadóból és a 68-70 milliárdos betétállományra kivetett illetékből kellene előteremtenie a mediterrán államnak.

Nicosia duplán is nehéz helyzetbe került. Pénzintézeteiben állítólag zsákokban állnak az oroszok pénzei, a német hírszerzés szerint az oligarchák 8-35 milliárd eurót vittek az offshore előnyöket kínáló uniós államba. A ciprusi vezetők viszont azt szeretnék éppen elérni, hogy Moszkva a 2011-es hitelmegállapodás lejáratát 5 évvel hosszabbítsa meg. Amit - finoman szólva - nehézzé tesz a bankbetétek részbeni elvonásának terve.

Talán nem csak a népharag, hanem a moszkvai kapcsolat miatt döntött úgy hétfőn a nicosiai kormány, hogy keddre halasztja a szavazást az uniós mentőcsomag részleteiről.

Címlapról ajánljuk
Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Rekordévet tudtunk zárni, de én abban bízom, hogy az a rekord csak egy évig lesz rekord, és jövőre túlszárnyaljuk – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában elárult néhány exkluzív részletet a tervezett bankvásárlásról, de beszélt az oroszországi leányvállalat helyzetéről és a banki különadók negatív következményeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Összefog az orosz félretájékoztatási próbálkozásokkal szemben a weimari háromszög

Összefog az orosz félretájékoztatási próbálkozásokkal szemben a weimari háromszög

A közelgő európai parlamenti (EP-) választásokkal kapcsolatban az úgynevezett weimari háromszög államai - Németország, Franciaország és Lengyelország - fokozzák a küzdelmet az orosz félretájékoztatási próbálkozásokkal szemben, amelyeknek célja aláásni a demokráciát és rossz színben beállítani az Európai Uniót - közölte hétfőn Anna Lührmann európai és klímaügyekért felelős német államminiszter, Adam Szlapka EU-ügyekért felelős lengyel tárcavezető és Jean-Noël Barrot francia Európa-ügyi miniszter.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×