eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Négy magyar tavon jelezhetnek viharokat

Egyszerre indították be pénteken a balatoni, a velencei-tavi, a Tisza-tavi és a Fertő-tavi viharjelző rendszert; a Biztonságban Magyarország tavain című tájékoztatóval egybekötött eseményen Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság dandártábornoka egy, a Balaton ringatózó hajóról kapcsolta be a rendszert, amely október 31-ig üzemel.

A dandártábornok jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a Balaton és a Velencei-tó után az idén a Tisza-tónál, Abádszalókon és Poroszlón is működhet viharjelző állomás, amelyeket további kettővel bővítenek, megteremtve a központi vezérlés lehetőségét is. A Fertő-tavon tavaly egy osztrák-magyar közös projekt keretében tizenegy viharjelző állomást létesítettek, közülük egy a magyarországi szakaszra, Fertőrákosra került.

A Balatonon az idei szezonra továbbfejlesztették a rendszert, egyebek között két új állomással, két új mobil jelzővel, továbbá három régi áthelyezésével, közvetlenül a tó partjára. Idén összesen 29 stabil fényjelző-viharjelző, míg a kiemelt strandokon további 16 mobil fényjelző tájékoztat az aktuális helyzetről.

A rendszerek kétféle jelzést adnak a várható viharos időjárás előtt fél-másfél órával. Percenként 45 sárga fényű villanás 40-60 kilométer/órás szélerősséget, a percenként 90 villanás 60 kilométer/órás sebességet meghaladó szélerősséget jelez. Egy állomáson LED-lámpás kísérletbe kezdenek, hogy kiderüljön, növelhető lenne-e azáltal a rendszer hatékonysága.

Tollár Tibor elmondta, hogy az idei szezonban az OKF, szűkös forrásai ellenére, korszerűsítette a viharjelző lámparendszer központi vezérlőrendszerét, valamint az egyes viharjelző lámpák informatikai egységeit. Ezzel lehetővé tette, hogy a Balatonon a későbbiek során három részre tagozódó viharjelzést lehessen kiadni, valamint információs táblák elhelyezésével minél több helyre lehessen eljuttatni a viharjelzéssel kapcsolatos információkat.

A viharjelző állomásokat, illetve rendszereket a katasztrófavédők stratégiai partnere, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) működteti. Tavaly sehol nem fordult elő ezen rendszerek működésével összefüggésbe hozható vízi baleset - hangzott el a tájékoztatón.

A működtetés az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása alapján történik, amely a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak, az OKF fődiszpécserének és a RSOE, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által működtetett Zánka központú vízimentő bázisnak nyújt rendszeres meteorológiai tájékoztatást. (A folyamatosan frissített információk az OMSZ honlapján, www.met.hu, illetve a www.rsoe.hu oldalon tekinthetők meg.)

A viharjelző rendszerek fejlesztésére az idén 150 millió forint központi támogatás jut, amelyhez további forrásokat keresnek a katasztrófavédők az érintett területek fejlesztési szervezeteinél és településeinél - hangzott el a rendezvényen, amelyre hivatalosak voltak az érintett megyék, rendőrkapitányságok, települések vezetői. A tájékoztató részeként a balatoni vízirendészet bemutatta tavaly beszerzett új mentőhajóját is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×