eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk

Nincs többé ittas vezetés?

Nincs többé ittas vezetés, ha kötelező lesz az a speciális indítás-gátló, amely megakadályozza, hogy a sofőr ittasan elindulhasson a kocsijával. Bajnai Gordon vizsgálatot ígért abban az ügyben, hogy az MSZP-s Juhász Ferenc hitelezőjének cége több mint 16 millió forintos európai uniós támogatást kaphatott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán.

Egypárti kényszerpálya

A Népszabadságnak adott interjújában kényszerpályaként írta le az egypárti kormányzást Lendvai Ildikó frakcióvezető, amelyen azonban szintén el lehet jutni a célig. Az MSZP meghatározó politikusa szerint az őszi parlamenti ülés kezdetéig meg kell állapodni a liberálisokkal az együttműködés mikéntjéről. Mint mondta: első körben mindkét frakcióban megbíztunk egy munkatársat a másik nézeteiről való tájékozódással. Ezt a tájékozódást egyébként minden frakció irányában elvégezzük. Nyilván a liberálisokkal feltételezzük a legtöbb (bár korántsem teljes körű) nézet- és értékazonosságot, de konzultálni, esetleg valamiben egyetértésre jutni a többi frakcióval is szeretnénk - tette hozzá Lendvai Ildikó.

Nincs többé ittas vezetés

A Népszabadság azt íjra: saját gépkocsivezetőin és ellenőrein kezdi meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság annak a speciális indítás-gátlónak a tesztelését, amely szakszerű használata esetén megakadályozza, hogy a sofőr ittasan elindulhasson a kocsijával. A készülék a motor beindítása előtt légmintát kér a sofőrtől egy kis fúvócsövön keresztül. Ha az autó vezetője nem fújja meg a "szondát", vagy ivott, s úgy akar elindulni, a berendezés letiltja a motort. A készülék még fejlesztés alatt áll.

Hajdú-Bét

Jogegységi eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróság gazdasági tanácsa a Hajdú-Bét vagyonjogi perében - írja a Magyar Nemzet. Azt kell eldönteni, minek minősül az a megállapodás, amellyel az egyik bank a felszámolás elrendelése előtt fél áron megkapta a cég több mint 4 milliárd forint értékű 22 ingatlanát. Az egykor Bajnai Gordon jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez köthető, baromfitermelő és feldolgozó debreceni részvénytársaság 2002. szeptember 4-én hitelszerződést kötött a Raiffeisen Bankkal. A hitel fedezeteként 7 milliárd forint értékben jelzálogjogot jegyeztetett be a már említett 22 ingatlanára. Nem sokkal később a debreceni bíróság elrendelte a cég felszámolását, amely ez ellen fellebbezett, és székhelyét áthelyezte Kecskemétre, ám itt maga ellen kért felszámolást.

Bajnai Gordon vizsgálatot ígér

A Magyar Nemzet szerint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter vizsgálatot ígért abban az ügyben, hogy az MSZP-s Juhász Ferenc hitelezőjének cége több mint 16 millió forintos európai uniós támogatást kaphatott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán. A lap a Hír TV információira hivatkozva azt írja: a támogatást munkahelyi képzésekre kapta a fém- és fegyverkereskedelemmel foglalkozó Eurocast Kft., amelyet egy orosz vállalkozóval alapított az a Füzesi István, aki magánkölcsönt adott Juhász Ferenc budai villaépítkezéséhez. A támogatott cégben tavaly szerzett tulajdonrészt a Nyír-Uncia Kft., Kabai Károly, Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársának vállalkozása.

Több pénz a borágazatnak

Akár már ősztől több pénz juthat a hazai borágazatra - írja a Napi Gazdaság. Az európa Tanács ugyanis elfogadta a bor- és szőlőágazat támogatási szabályainak átalakításáról szóló rendeletet. A magyar borászok 1009-ben az eredetileg tarvezett 12,4 millió euró helyett 16,8 millió euróhoz juthatnak, 2013-ban pedig már mintegy 29,1 millió euró hívható le a közös büdzséből e célra. Az EU ráadásul hozzájárult, hogy - a nemzeti boríték terhére - támogatást kapjanak a termelők a melléktermékek feldolgozására is, s az eredeti bizottsági elképzelésekkel ellentétben megmaradt az a lehetőség, hogy a bor alkoholtartalmát répacukor hozzáadásával növeljék.

Magyar tőkebefektetések külföldön

A Világgazdaság azt írja: már mintegy 12,5 milliárd euróra rúg annak a működőtőke-állománynak az összege, amelyet magyarországi rezidens vállalatok fektettek be a határokon túl. Szakértők szerint az idén az eddigi éves rekordnak számító mintegy 3 milliárd fölött lehet akár jelentősen is - a magyar cégek kihelyezéseinek az értéke. Az üzleti körök üdvözlik a folyamatot. Igaz, hangsúlyozzák: csak akkor kedvező ez, ha nem adóelkerülési, "trükközési" szándék, illetve nem a politikai, gazdasági bizonytalanság az oka.

Nyugdíjreform

A pénzcentrum.hu szerint a nyugdíjjal kapcsolatban a rendszerváltás után sok közép- és kelet európai országban jutottak el arra a szintre, hogy az addigi rendszer a változó gazdaság és népességi keretek között már nem tartható fenn. A cikk szerint a térségben Lengyelország egyike azoknak az államoknak, amelyekben a legsikeresebben hajtották végre a nyugdíjreformot. A kötelező magán-nyugdíjpénztári részvétel és az önkéntes pénztárakba való belépés lehetősége mellett már egy ideje ugyanis jelen van a foglalkoztatói nyugdíjrendszer lehetősége is, ami a dolgozóknak adott juttatások egyik legjobb formája lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×