eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 5-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök csalással győzött.
Nyitókép: MTI/EPA

Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

Többségében nők tüntettek. Valakit eszméletlen állapotban vittek el a mentők.

A fehérorosz rendőrség több száz kormányellenes tüntetőt őrizetbe vett szombaton Minszk belvárosában - közölték szemtanúk.

Becslések szerint mintegy kétezer ember követelte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását. A többségében nőkből álló demonstrálók útját elállták a rendőrök, akik aztán egyesével emeltek ki embereket a tömegből. Szemtanúk szerint egy eszméletlenül heverő nőt mentővel szállítottak el a tüntetés helyszínéről.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A fehérorosz belügyekbe való beavatkozásnak tekinti a minszki külügyminisztérium azt, hogy Brüsszelbe várják a jövő héten Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt az uniós külügyminiszterek tanácskozására - jelentette szombaton a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

A minszki külügyminisztérium tájékoztatta az európai diplomatákat is véleményéről.

A választások után Litvániába menekült volt elnökjelölt Cihanouszkaja várható részvételéről a tanácskozáson orosz hírügynökségek számoltak be.

Lukasenka szerint az ellenzéki tüntetőket külföldi hatalmak támogatják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×