eur:
393.28
usd:
367.71
bux:
65939.07
2024. április 24. szerda György
A Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) Boeing 737-700 típusú repülőgépe száll fel a Ferihegyi repülőtéren 2010. március 4-én.
Nyitókép: H. Szabó Sándor

A Kúria szerint nem tehet az állam a Malév-csődről

A jogerős ítélet azt jelenti, hogy a Malév-saga utolsó pillanatáig kitartó alkalmazottak futhatnak a pénzük után.

Számos alkalmazott esetében milliós tartozást halmozott fel 2012-es csődje pillanatáig a Malév, összesen

800 egykori dolgozó vár jussára; összesen mintegy 4,5 milliárd forint körüli összegről van szó.

Noha a bérgarancia-alapból mindenki kapott mintegy 1,5-1,5 millió forintot, de sok esetben ez csak a tartozás 30-50 százalékát jelenti.

Az alkalmazottak perre mentek a pénzükért, és első fokon sikerrel is jártak, ám miután egyesítették ügyüket a bíróságon és az állam megtámadta az ítélete(ke)t, a Kúria úgy döntött:

"a Malév felszámolásához vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta",

illetve nem minősíthető tartósan hátrányos üzletpolitikának, hogy az állam intézkedései, üzleti tervei, stratégiai döntései részben vagy egészben eredménytelennek bizonyultak. Vagyis:

az állam nem felelős a csődért.

Ezzel párhuzamosan a követelések továbbra is lehetnek jogosak, a gond a Népszava összeállítása szerint az, hogy a még mindig felszámolás alatt álló Malévnak nem lesz pénze a tartozások kifizetésére, az állam pedig - ezek után - aligha vállal felelősséget.

A dolgozók mellett cégek is várnak a pénzükre, a kinnlévőség a költségvetés szempontjából is tetemes összeg, a mintegy háromezer hitelező 175 milliárd forintot követel.

Demeter Csaba, a dolgozók érdekeit képviselő Hunalpa vezetője a lapnak elmondta, álláspontja szerint politikai döntés született a Kúrián, úgy látja, igazságügyi szakértők véleményével megerősített ítéletet söpört le fellebbviteli fórumként. Az egyesített eljárást folytathatnák ugyan az Alkotmánybíróságon vagy a Kúrián, ám szavaiból kiderül, csak annyit javasol a károsultaknak, hogy kártérítési perekként folytassák a harcot.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×