eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meglepetés! - Felminősítette az S&P Magyarországot

Meglepetésre BBB mínuszra javította a magyar besorolást a hitelminősítő, a hírre szárnyakat kapott a forint.

Az S&P az új "BB mínusz" besorolás mellé stabil kilátást adott Magyarországnak, elsősorban a javuló költségvetési, külső sérülékenységi és növekedési kilátásokkal indokolta a döntést. 2016-19 között most 2,5 %-os növekedésre számítanak átlagosan, korábban 2%-ot vártak, eközben hangsúlyozzák, hogy az államadósság-ráta és a bruttó külső finanszírozási igény csökken.

A hitelminősítő a javuló adatok mellett arra számít, hogy az MNB is visszavesz majd aktív monetáris politikai szerepvállalásából, például az önfinanszírozási program is lassan lecseng majd. hangsúlyozzák, hogy Magyarországnak egyszer sem volt fizetési mérleghiánya 2009 óta, 2015-ben pedig a GDP 8%-ával finanszíroztuk a külföldet.

Pozitívumként említi a hitelminősítő az adósságon belül a deviza-részarány csökkenését, emellett csökkent a külföldiek súlya is a magyar állampapírok piacán. Ezekkel hazánk kevésbé lesz érzékeny a jövőbeli sokkokra a cég elemzői szerint.

Forrás: Portfolio

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×