eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Bezárulnak a kiskapuk a nagygazdaságok előtt - lapszemle

A Napi Gazdaság arról ír, hogy bezárja a nagygazdaságok előtt a kiskapukat a Földművelésügyi Minisztérium. A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: a gyerekeket sújtó zajszennyezést korlátozó jogszabály megalkotását javasolja a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A Portfolio összeállítást közöl arról, hogy a Quaestor-kötvényesek 30 millió forint helyett egyelőre miért csak maximum 6 millió forintig kapnak kártalanítást.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy bezárja a nagygazdaságok előtt a kiskapukat a Földművelésügyi Minisztérium, mert az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók egy új jogszabály szerint akkor sem kerülhetik el a területalapú támogatások elvonását, ha a gazdasági társaságukat feldarabolják. A lap emlékeztet: korábban többször is felmerült annak a lehetősége, hogy egyes gazdálkodók a szigorodó támogatási rendszert ezzel a módszerrel játsszák ki.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: a gyerekeket sújtó zajszennyezést korlátozó jogszabály megalkotását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Vicsi Klára, a bizottság vezetője a lapnak elmondta: a zajnak nem csak halláskárosodás, hanem figyelem-, magatartási-, és tanulási zavar is a következménye lehet, illetve az emésztési és a keringési rendszert károsító megbetegedéseket is okozhat. Javaslatuk szerint a jogszabály minden gyermekműsor szolgáltatója számára kötelezővé tenné a műsor előzetes besorolását hangerősségi kategóriák szerint.

A Népszabadság összeállításából kiderül: hiába nyilvánította jogerősen semmissé a bíróság az egyik kishantosi földbérleti szerződést, a biogazdálkodást folytató Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjének végig kellett néznie, amint learatják a semmis szerződés alapján művelt 452 hektáros területet.

A Napi Gazdaságnak a Fatah, a palesztin kormánypárt központi bizottságának tagja adott interjút. Az arab politikus szerint a palesztin kormánypárt, új stratégia keretében, olyan békés módszerrel kíván nyomást gyakorolni Izraelre, amely végül anyagi okokból teszi érdekeltté a kiegyezésre. Nabil Saat szerint a megszállás túl sokba kerül majd Izraelnek. Céljuk, hogy a tárgyalófelek újra asztalhoz üljenek egymással.

A Népszabadság arról ír, hogy rabosították, kihallgatásról kihallgatásra járt, öt év után azonban Érsek Zsoltnak jogerős határozata van arról, hogy a hatvani szennyvízberuházás kapcsán nem követett el bűncselekményt. A volt hatvani szocialista országgyűlési képviselő és polgármester meghurcoltatása miatt Strasbourgban perli be a magyar államot.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: alezredessé léptették elő a 2006. október 23-án a Nádor utcai, a Kúria 2012-es döntése értelmében törvénytelennek nyilvánított tömegoszlatás egyik irányítóját. Az akkori főhadnagyot hamis tanúzás miatt jogerősen elítélték és pénzbüntetéssel sújtották, a Bene-Gergényi perben pedig hatodrendű vádlottként szerepel.

A Portfolio összeállítást közöl arról, hogy a Quaestor-kötvényesek 30 millió forint helyett egyelőre miért csak maximum 6 millió forintig kapnak kártalanítást. A gazdasági portál nem csak utánaszámolt, de néhány példával meg is mutatja, ki mennyit kap a Bevától.

A Napi.hu arról ír, hogy retteghetnek az ételfutárok és biciklis csomagkihordók is az Ubertől, amely eddig csak a taxisok életét keserítette meg. A vállalkozás, amely Franciaországban kénytelen volt beszüntetni szolgáltatását és Magyarországon is falakba ütközhet, újabb területeket készül meghódítani.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint sokkal több gyerek jut szeptembertől ingyen étkezéshez a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabályozás szerint számít a jövedelem, és például az, ha a családban az egyik gyerek tartósan beteg, vagy fogyatékos. A gazdasági portál listát készített arról, kiket érint az ingyenes étkezés.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×