eur:
394.56
usd:
369.8
bux:
65127.71
2024. április 19. péntek Emma

Kijev törlesztési moratórium kihirdetésére kényszerülhet

Az ukrán pénzügyminiszter szerdán Washingtonban arra figyelmeztette országának hitelezőit, hogy Kijev nem várhat szeptemberig a hitelezőivel történő megállapodásra, és törlesztési moratórium kihirdetésére kényszerülhet.

Natalja Jareszko, az ukrán pénzügyi tárca vezetője kijelentette: arra számít, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az országának szánt hitel következő, 1,7 milliárd dolláros részletét júliusban akkor is folyósítani fogja, ha nem jön létre megállapodás a hitelezőkkel a 15,3 milliárdnyi adósság átstrukturálásáról.

Jareszko a héten Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel együtt az IMF és az amerikai kormány illetékeseivel a gazdasági, illetve a katonai segítségnyújtás növeléséről, valamint az ukrajnai beruházások ösztönzéséről tárgyal Washingtonban. Az ukrán vezetők egyebek között a törlesztés átütemezéséről próbálnak meg - egyelőre kevés sikerrel - megállapodni az államkötvény-tulajdonosokkal, a 40 milliárd dolláros, IMF-vezette segítségnyújtási programon belül.

Jareszko emlékeztetett arra, hogy Kijev tavaly óta 2 milliárd dollárt visszafizetett az ország keleti részében zajló harcok ellenére is. A miniszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Ukrajna kifizeti-e az államkötvények után a jövő héten esedékes osztalékot.

A hitelezők tanácsa azt javasolta, hogy vonjanak ki 8 milliárd dollárt az ukrán központi bank tartalékaiból, amit Jareszko elfogadhatatlannak nevezett, mert az IMF és más intézmények által támogatott gazdasági program éppen e tartalékok növelését ösztönzi.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×