eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pristina eltörölheti a koszovóiak tartozásait

Pristina eltörölheti a koszovóiak 2009 előtti adó-, közmű- vagy vámtartozásait - ezt a lehetőséget mérlegelte csütörtökön a pristinai kormány.

A két hónapja beiktatott, Isa Mustafa vezette kabinetnek a hathónapos kormányválság megoldása után a gazdasági kérdésekre is mihamarabb választ kell találnia.

Pristinában egy héttel ezelőtt több mint százan sérültek meg egy kormányellenes tüntetés során, amelyen az utcára vonulók egy szerb kisebbségi miniszter távozását, valamint a trepcai bányakomplexum átvételét követelték. Politikai elemzők szerint viszont a két említett ügy csak az "utolsó csepp volt a pohárban", a koszovóiak a leginkább az ország rossz gazdasági helyzete és a kilátástalanság miatt elégedetlenek. A tüntetések mellett az egyre nagyobb mértékű elvándorlás okoz problémát a kormánynak. A Mustafa-kabinet a helyzet stabilizálódását várja a tartozások eltörlésétől.

Avdullah Hoti koszovói pénzügyminiszter csütörtökön úgy fogalmazott: a 2008-as év vízválasztó volt Koszovó életében, akkor kiáltotta ki függetlenségét és akkor fogadták el az új alkotmányt is. Ezért a 2008-as esztendővel egy korszakot is le lehet zárni, az azt követő időszakban pedig a jövőre lehet koncentrálni. A tartozások eltörlése ezért az 1999 és 2008. december 31. között felhalmozott tartozásokra vonatkozna. (Az 1999-es év szintén fontos volt Szerbia egykori, főleg albánok lakta tartományának életében, akkor zárult le ugyanis a szerb-koszovói konfliktus.)

A pristinai kormány most felállított egy testületet, amely a tartozásokat hivatott felmérni, és egy hónapon belül közli majd, mekkora a hátralékok mértéke. A pénzügyi tárca vezetője azt is hozzátette: felmérik annak lehetőségét is, hogy a 2009 óta felhalmozott adósságok kamatait is eltöröljék, ezzel is megkönnyítve a gazdasági élet fellendítését.

A gazdasági helyzet javulásával pedig az elvándorlás is megállítható vagy lassítható lenne. A Koha Ditore című pristinai lap hétfőn számolt be arról, hogy havonta mintegy 20 ezren hagyják el Koszovót, hogy a jobb élet reményében az Európai Unióba vándoroljanak. Mivel azonban a koszovói állampolgárok csak vízummal tudnak az EU országaiba jutni, sokan attól sem rettennek el, hogy illegálisan keljenek át a határon.

A magyar hatóságok beszámolója szerint tavaly a korábbi évhez képest jelentősen nőtt a Magyarország déli határszakaszát elérő migránsok száma, és több mint kétszeresére nőtt a menedékkérők száma. Az adatokat ismertetve elmondta, az elmúlt évben 43 ezren kértek menedékjogot Magyarországon, két évvel ezelőtt 2157-en. Hangsúlyozta, a Magyarországon nemzetközi védelemért folyamodók jelentős hányada nem üldöztetés elől menekül, hanem általában a saját országukban tapasztalható gazdasági nehézségek miatt indul útnak.

Az európai országok közül Koszovóban a legnagyobb arányú a munkanélküliség, a teljes munkaképes korú lakosság körében 35 százalékos, a fiatalok körében pedig még ennél is magasabb, 55 százalékos. Az 1,8 milliós balkáni országban a becslések szerint mintegy félmillióan tengődnek a szegénységi küszöb alatt, azaz legfeljebb napi 1,72 euróból (535 forint) kell megélniük.

Koszovó a legfiatalabb európai állam, 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét, ezt azonban hiába ismeri el a világ több mint 100 országa, Szerbia nem akarja tudomásul venni, ahogyan Oroszország, Kína és öt uniós tagállam (Spanyolország, Szlovákia, Ciprus, Görögország, Románia) szerint sem önálló ország Koszovó.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×