eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán Viktor: felkészültünk az áradásra

A miniszterelnök szerint az ország felkészült az árvízre. Orbán Viktor hétfőn, a parlament őszi ülésszakának nyitónapján elmondta: keddtől a Murára és a Drávára helyeződik át az árvízi "fenyegetettség" súlypontja. A Mura vízszintje már 542 centiméter, még soha nem volt ilyen magas.

"Felkészültünk", és ha kell, az ország állni fogja a sarat - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a Murán és a Dráván a valaha mért legmagasabb vízszint feletti tetőzésre kell számítani.

Elmondta, délelőtt jelentést kapott a katasztrófavédelmet vezető Bakondi Györgytől és Pintér Sándor belügyminisztertől, mindketten beszámoltak neki a sok eső okozta áradások miatt szükséges eddigi védekezési munkálatokról. Jelenleg 14 megye 129 településén folyik védekezés, 285 embert telepítettek ki, közülük 120-an már visszatérhettek otthonukba.

A legmagasabb, harmadfokú a készültség 56,6 kilométeren (a Rábán, a Pinkán, a Murán és a Principális csatornán). 81,2 kilométeren (a Dráván és a Lajtán) másod-, 149,2 kilométeren (a Dunán, a Zalán és a Sajón) elsőfokú a készültség.

Emellett kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen 28 szakaszon van belvízvédelmi készültség. Ebből hat szakaszon harmadfokú, tizenegy szakaszon másodfokú, tíz szakaszon elsőfokú a készültség. 13 100 hektár van víz alatt, ebből 4500 hektár vetés-szántó.

Az intenzív esőzések következtében kialakult ár- és belvízhelyzet miatt öt település továbbra is megközelíthetetlen a Dunántúlon: Baranya megyében Alsómocsolád, Zalában Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza nem érhető el országos közúton. Tizennyolc közúton van érvényben teljes útlezárás Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében.

A lassú apadás után újabb árhullám várható a Győr-Moson-Sopron megyei Cuhai-Bakony-éren, Bőnyön a településen álló töltés közelébe 5000 homokzsákot helyeztek el a tűzoltók, míg Mezőörsön 500 homokzsákkal erősítették meg a kiépített védvonalat.

Fertőtlenítik Lentiben az üdülőövezetet, ahonnan még szombat hajnalban kellett kitelepíteni az áradás miatt az ott élőket, akik hétfő reggel költözhettek vissza.

A Mura vízállása Letenyénél hétfő délután átlépte azt a szintet, amelyet csak este tíz órára vártak a védekezés résztvevői. Az adatok szerint hétfőn 16 órakor 542 centimétert mutatott a vízmérce, ez 24 óra alatt több mint 130 centiméteres vízszintemelkedést jelent. A folyó eddigi rekordvízállását 1972-ben mérték, akkor 514 centiméter volt a legmagasabb vízszint. A folyó a vártnál korábban és intenzívebben árad a Kerka és a szlovén vízfolyások nagy vízhozamai miatt.

Az éjszaka 494 centiméteres vízállással tetőzött a Rába, egyelőre még harmadfokú az árvízvédelmi készültség, de már azon a szakaszon is megindult a lassú apadás.

A Zala folyón és a megyében néhány patakon már apadás tapasztalható, jelentősen csökkent az árvízzel kapcsolatos bejelentések száma.

Közveszély okozása miatt eljárás indult egy Vas és egy Komárom-Esztergom megyei gazda ellen, mivel lakóházakat veszélyeztettek azzal, hogy a földjükről elterelték az oda zúduló vizet.

Vasárnap jelentős mennyiségű (átlagosan 23 milliméter) csapadék hullott a Közép-Duna részvízgyűjtőjén, a Zala és Balaton rendszerén (20,4 milliméter) és a Közép-Tiszavölgyben (17,2 milliméter). 10-15 milliméternyi eső hullott még a Rába-Répce, a Sió-Kapos-Sárvíz, a Zagyva-Tarna, a Körösök és a Maros részvízgyűjtőjén. A Dráva vízrendszerében átlagban 10 milliméter alatti volt a csapadékmennyiség.

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban legfeljebb elszórtan várható zápor, esetleg zivatar.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×