eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Orbán: Magyarország együtt növekedhet a német gazdasággal - a nap hírei

A miniszterelnök szerint Magyarország együtt növekedhet a német gazdasággal. Londoni elemzők szerint nemzetközi védőháló nélkül is finanszírozható jövőre a magyar gazdaság. 2-2 forinttal drágulnak szerdán az üzemanyagok. A nap legfontosabb hírei október 8-án.

A miniszterelnök szerint Magyarország a következő két évben is egyszerre folytathatja az államadósság-csökkentés és a versenyképesség-növelés politikáját úgy, hogy közben megőrzi a politikai stabilitást is. Orbán Viktor a Parlamentben, a Magyar Diaszpóra Tanács II. ülésén úgy fogalmazott: ha Magyarország nem hibázik, akkor jövőre együtt tud növekedni a német gazdasággal.

Erősíteni kívánja kapcsolatait a kaukázusi államokkal, köztük Azerbajdzsánnal Magyarország - közölte a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. Szijjártó Péter, aki a hétfőn és kedden Budapesten tárgyaló Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság magyar társelnöke is, a testület rendezvényén bejelentette: a kétoldalú kapcsolatok erősítése, a magyar vállalkozások külgazdasági kapcsolatainak fejlesztése érdekében Bakuban a magyar cégek számára kereskedőházat hoznak létre.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a pénteken bejelentett programmal az állam saját magától és olyanoktól von el pénzt, akik eddig nem vették ki kellően a részüket a terhek viseléséből. Matolcsy György az Észak-Magyarország című napilapnak hangsúlyozta: itt az ideje, hogy mindenki arányosan fizessen adót és járulékokat. A Fidesz szükségesnek és támogathatónak, az MSZP a válságot mélyítő megszorító csomagnak tartja a kormány egyenlegjavító programját.

Londoni piaci elemzők szerint Magyarországnak jól jönne egy elővigyázatossági megállapodás a Valutaalappal és az Unióval, az egyenlegjavító intézkedéscsomag pedig több akadályt is elhárított a megegyezés elől. Az elemzők ugyanakkor valószínűnek tartják, hogy a jelenlegi likviditási környezetben az IMF és az Unió programja nélkül is finanszírozható a következő évre a magyar gazdaság.

Sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezi a Pedagógusok Szakszervezete, miután a kormány jövő szeptemberről 2014-re halasztja a tanárok béremelését. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a pedagógus életpályamodellt ebben a formájában soha nem támogatták, de azt fontosnak tartják, hogy keresetnövekedés legyen. Mint mondta, a közszférából mintegy 22 ezer alkalmazottat kíván elbocsátani a kormány, az érdekképviselet szerint ennek egy jelentős része feltehetően pedagógus lesz.

Elfogadta a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt az Országgyűlés. A jogszabály egyebek mellett azt rögzíti, hogy 2014. január 1-jétől az ágazatban központi hatósági árszabályozás lép életbe, és csak olyan nonprofit szervezetek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek szerződést kötöttek a települési önkormányzatokkal. A parlament döntése értelmében 2013. január 1-jétől visszakerülnek a megyeszékhelyekhez a megyei múzeumok és könyvtárak. Az Országgyűlés módosított 17 pénzügyi tárgyú törvényt is, valamint megválasztotta az alapvető jogok biztosának helyettesévé Szabó Marcelt.

Drágul az üzemanyag. Szerdától literenként bruttó 2-2 forinttal kell többet fizetni a 95-ös benzinért és a gázolajért is - értesült piaci forrásokból a távirati iroda. Az áremeléssel a héten a 95-ös benzin átlagára 431-432 forintra, a gázolajé pedig 434-435 forintra emelkedik.

Évi 9 százalékban állapította meg a Diákhitel2 kamatát az október 15-től az év végéig tartó időszakra a Diákhitel Központ Zrt. A központ közleménye hangsúlyozza: a kötött felhasználású Diákhitel2-t igénybe vevőknek csak 2 százalékos kamatot kell fizetni az e feletti részt az állam kamattámogatás formájában állja.

Fokozatosan leállítja jövőre lábatlani cementgyára működését a Holcim Hungária Zrt. - közölte a vállalat kommunikációs igazgatója. Márta Irén elmondta: az üzem 94 dolgozója a törvényi juttatásokon felüli támogatást kap majd. Hozzátette: a magyar építőipart sújtó gazdasági visszaesés miatt az elavult technológiával működő, 144 éves gyár leállítása elkerülhetetlenné vált.

Intézkedési tervet készített a 3-as metró meghibásodásaival összefüggésben a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV. A két társaság azután közölte ezt, hogy az Index hírportálon megjelent: egy vizsgálati eredmény szerint több olyan alkatrész is van a még forgalomban lévő szovjet metrókocsikon, amelyek több halálos áldozattal járó balesetet is okozhatnak. A közlekedési cégek kiemelték: az öreg szerelvények biztonságos üzemeltetését célzó terv végrehajtása már szeptemberben megkezdődött.

Nem állította le a budapesti busztendert Tarlós István - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Szűcs Somlyó Mária hozzátette: a főpolgármester a jövő heti rendkívüli közgyűlés elé viszi a pályázat megtárgyalását, mert nem látja biztosítottnak az új buszüzemeltetési modell pénzügyi fedezetét.

Megkezdődött a fogaskerekű vasút kétirányú meghosszabbításának előkészítése. A Budapesti Közlekedési Központ jövő februárra készíti el a megvalósíthatósági tanulmányt, a XII. kerületi önkormányzat pedig változtatási tilalmat rendelt el a tervezett új végállomások, a Széll Kálmán tér és a Normafa környezetében.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×