eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A temerini fiúk és Trianon - napirend előtt a Parlamentben

Összetartozás napja, temerini fiúk és a pedagógusnap - a többi között ezek a témák kerültek szóba ma az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

A parlament mai ülése Varga Mihály tárca nélküli miniszter eskütételével kezdődött. Eztán Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában az összetartozás napját értelmezte. Úgy vélte, hogy ha egy-két mondattal kellene lényegét megfogalmazni, az a következőképp szólna: éljen mindannyiunkban a nemzeti összetartozás tudata és a jó szándék. Hozzátette: senkit nem lehet kizárni az összetartozásból, viszont az igaz, hogy mindenki ki tudja zárni magát, például gyűlölettel.

Rétvári Bence államtitkár a kormány nevében a szocialista frakció távolmaradását kifogásolta, mivel a szocialisták bojkottálták Kövér László házelnök beszédét, csak később foglaltak helyet az ülésteremben. Mint mondta: e szimbolikus lépéssel mintha az MSZP visszatáncolna a honosítási törvény elfogadásakor kötött konszenzusból.

Szabó Tímea az LMP részéről az összetartozás napja apropóján a temerini fiúk ügye mellett állt ki ismét, mivel a Szerbiában bebörtönzött fiatalemberek 8 éve töltik jogerős büntetésüket, mert súlyosan bántalmaztak egy szerb drogkereskedőt.

Németh Zsolt külügyi államtitkár elismerte, hogy a temerini fiúk ügye összefügg a nemzeti összetartozás ügyével, a magyar diplomácia kiemelt ügyként kezeli a kérdést és továbbra is támogatja a fiatalok már benyújtott kegyelmi kérvényét.

Szávay István, a Jobbik képviselője úgy vélte, hogy a trianoni békeszerződéssel a győztes hatalmak az örök békétlenség magvát vetették el a Kárpát-medence nemzetei között.

Rétvári Bence államtitkár hangsúlyozta: mindannyian tragédiaként látjuk a békediktátum következményeit, ám két hibát is elkövettünk az elmúlt években: az egyik a "mindent vissza" szélsőséges politikája volt, a másik pedig a kommunista 40 év alatti hallgatás. Ezért is fontos feladat ma, hogy a 8 év múlva esedékes 100 éves évfordulóra milyen Trianon-kép alakulhat ki.

Az MSZP-s Botka László meghatódott, hogy frakciója hiányzott az összetartozás ünnepén a kormánypártoknak. A tegnapi pedagógusnapra emlékeztetve a képviselőket úgy fogalmazott: káosz és bizonytalanság van ma az iskolákban, ugyanis nem lehet tudni, hogy ki fogja fenntartani az intézményeket.

Hoffnann Rózsa oktatási államtitkár válaszában úgy látta, hogy a kormánypártok pont a szocialisták által 2002. után kialakított káoszt próbálják rendezni az iskolákban.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: a határon túli magyarok ügyét a Fidesz közös dolgaink közül az egyik legfontosabbnak gondolták. Az összetartozás azonban a határon belül is fontos és a kormánypártok mindig készek arra, hogy a határon túli magyarok mellett a Magyarországon élő kisebbségek mellett is kiálljanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×