eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma
Az aranyérmes szlovák Petra Vlhova (k), az ezüstérmes osztrák Katharina Liensberger (b) és a bronzérmes svájci Wendy Holdener a női műlesiklók versenyének eredményhirdetésén a 2022-es pekingi téli olimpián, a jencsingi zónában lévő Nemzeti Alpesisí Központban 2022. február 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

A nyolcadik helyről előretörve nyert történelmi aranyat a szlovák műlesikló

Tóth Zita a 40. helyen végzett, míg az előzetesen első számú favoritnak tartott Petra Vlhova bravúros második futamával megnyerte a női műlesiklók versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel Szlovákia első alpesi ötkarikás érmét szerezte meg.

A papírforma azt ígérte, hogy a szakági világkupában már győztes Vlhova és az amerikai szupersztár, a kétszeres olimpiai aranyérmes Mikaela Shiffrin külön csatáját hozza majd a szlalomverseny, ám az első futamban utóbbi kiesett, előbbi pedig rengeteg hibával síelt, így csak a nyolcadik időt érte el.

A szlovák klasszisnak nem is a helyezés miatt lehetett oka az aggodalomra, hanem azért, mert az első német Lena Dürr 72 századdal volt előtte, de még a harmadik, óriás-műlesiklásban hétfőn győztes svéd Sara Hector is hat tizeddel előzte meg. Abban viszont bízhatott, hogy a második futam pályáját svájci edzője tűzhette, s ő ezt ki is használta, különösen a lejtő második, nehezebb részén ment remekül és átvette a vezetést, az utána következők pedig nem tudták megelőzni.

Vlhovához a közvetlenül utána csúszó, az első körben hetedik Katharina Liensberger tudott a legközelebb férkőzni. A világbajnoki címvédő osztrák ugyanis csak nyolc századdal kapott ki tőle. A bronzérmet a négy éve Phjongcshangban ebben a számban harmadik svájci Wendy Holdener szerezte meg, aki az első kör után ötödik volt.

A második csúszást jó helyzetből váró hármas közül Hector bátran síelt, vezetett, ám kiesett, a második svájci Michelle Gisin túl óvatosan síelt, ezért nagyon visszaesett, míg Dürr azért szorult vissza a negyedik helyre, mert a pálya alsó szakaszán hibázott.

Az első futamot a 88 fős mezőnyben a 44. helyen zárta a 19 éves Tóth Zita, aki a másodikban is szépen sízett, így végül összesítésben Vlhovától közel 11 másodperccel elmaradva a 40. pozícióban fejezte be szereplését. Az izraeli színekben szereplő Szőllősi Noa közvetlenül Tóth mögött a 41. lett.

"Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy tudtam versenyezni az olimpián, és kétszer le tudtam jönni a pályán. Várom, hogy négy év múlva megint legyen olimpia, és azon is indulhassak, mert annyira jól éreztem magam. Csak pozitív élménnyel megyek haza" - mondta Tóth Zita, akinek a következő fontos feladata, hogy - ahogy hazaért - jelentkezzen az érettségi vizsgára.

Alpesi sí, női műlesiklás

1. Petra Vlhova (Szlovákia) 1:44.98 perc (1. futam: 52.89 másodperc/2. futam: 52.09 mp)

2. Katharina Liensberger (Ausztria) 1:45.06 (52.83/52.23)

3. Wendy Holdener (Svájc) 1:45.10 (52.65/52.45)

...40. Tóth Zita 1:55.86 (57.97/57.89)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×