eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pozsony, 2013. január 18.Hókotró munkagépekkel takarítják a havat a pozsonyi repülőtéren 2013. január 18-án. (MTI/TASR/Michal Svitok)
Nyitókép: MTI/TASR/Michal Svitok

Elítéltek is takarították a havat Pozsonyban

Másodfokúra emelte a hóriasztást Pozsonyban kedd délután a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Egymást érték a közúti balesetek országszerte, de az időjárás a légi közlekedésben is fennakadásokat okozott.

Megközelítette a 20 centimétert a Pozsonyban kedden lehullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet pedig egész nap nem emelkedett fagypont fölé. A friss hótakaró miatt csúszóssá váltak az utak, ezért nemcsak a csúcsforgalom ideje alatt volt nehézkes a közlekedés a szlovák fővárosban.

Reggel több bekötőúton is nagy dugók alakultak ki a főváros irányában, 30-40 perccel megnőtt a menetidő. Több városi buszjáratot töröltek, ugyanis a hó miatt a járművek képtelenek voltak eljutni egyes helyekre.

A hó eltakarításába az Igazságügyi Palotában elhelyezett elítélteket is bevonták.

A károlyfalui önkormányzat pedig önkéntesek segítségével kezdte el a hóeltakarítást. A munkában nemcsak a közmunkások, hanem az önkormányzati dolgozók is részt vettek. A közúti balesetek, koccanások egymást érték országszerte. A rendőrség több hegyi átjárót is lezárt a kamionforgalom előtt.

A havazás a vasúti tömegközlekedést érintette legkevésbé. Bár a Pozsony-Komárom szakaszon közlekedő vonatjárat jelentős, akár egyórás késéssel közlekedett, az ország többi részén a mozdonyvezetőknek sikerült megbirkózniuk a hóval.

Hóátfúvásokra, havazásra az egész országban, útjegesedésre főként Pozsony, Trencsén, Nyitra és Nagyszombat megyében kell számítani.

A felsorolt régiókban akár 35 centiméter friss hó is hullhat. A rendőrség arra kéri a sofőröket, hogy az átlagosnál is körültekintőbben közlekedjenek.

Az időjárás nem kímélte a légi közlekedést sem: a pozsonyi repülőtérről Budapestre irányították át a Ryanair három járatát: a London-Stansted, a birminghami és a marrákesi repülőterekről érkező gépeket, de a Pozsonyból induló járatok is késéssel szálltak fel a délután folyamán. Szlovákiában az előttünk álló napokban magas fokú felmelegedés nem várható, szerda délutánig elsőfokú hóriasztás van érvényben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×