eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump amerikai elnök (b) Jim Acosta CNN-tudósítóhoz beszél sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján. A Fehér Ház felfüggesztette Jim Acosta CNN-tudósító akkreditációját, miután szócsatába keveredett az elnökkel.
Nyitókép: MTI/EPA/Al Drago

Kína dönt: ezután több amerikai terméket fog venni

Olvad a jég a két világhatalom között.

A kínai kormány képviselői a tervek szerint azt javasolják amerikai tárgyalópartnereiknek, hogy az ázsiai ország évi 30 milliárd dollárral növelné az amerikai mezőgazdasági termékek importját, hogy ezzel is csökkentse a kínai külkereskedelmi többletet - értesült a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A két ország képviselői kedd óta tárgyalnak Washingtonban az átfogó kereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötése érdekében. Kedden és szerdán szakértői szintű egyeztetés zajlott, csütörtökön és pénteken a két ország főtárgyalói ülnek le egymással.

Donald Trump amerikai elnök március 1-jében szabta meg azt a határidőt, amíg megállapodásra kell jutni a vitás kereskedelmi kérdésekről, különben 10 százalékról 25 százalékra emelik a pótvámokat, amelyeket évente 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetnek ki. Trump elnök nemrég jelezte, hogy nem feltétlenül ragaszkodik a március 1-jei határidőhöz. Döntés még nem született a kérdésben, de egyes értesülések szerint további 60 nappal tolnák ki a kereskedelmi "tűzszünet" eredetileg 90 napban meghatározott időtartamát.

Tavaly 323 milliárd dollár amerikai deficit alakult ki a Kínával folytatott kereskedelemben.

Idén januárban a kínai külkereskedelmi többlet 27,2 milliárd dollár lett, 24 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A kínai kivitel 2,4 százalékkal, 36,5 milliárd dollárra mérséklődött, míg az amerikai termékek kínai importja 41,2 százalékkal, 9,2 milliárd dollárra esett.

Kína 2017-ben 24,2 milliárd dollár értékben importált amerikai mezőgazdasági termékeket. Tavaly ez csaknem a harmadával, 16 milliárd dollárra zsugorodott, miután Kína - válaszul a korábbi amerikai intézkedésekre - 25 százalékos vámot vetett ki az amerikai mezőgazdasági termékekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×