eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Halálos világjárvány jöhet! - még a puszi is veszélyes

Emberről emberre terjedő halálos sertésinfluenza-vírus fertőz az Egyesült Államok déli részén és Mexikóban. Eddig 61 halálos áldozatot regisztráltak, akik szinte kizárólag korábban egészséges felnőttek köréből kerültek ki. A fejlemények miatt lehetséges, hogy a világjárvány veszélyére figyelmeztető riasztást a négyes fokozatra emeli az Egészségügyi Világszervezet. Ez akkor történik, ha emberről emberre terjedő új vírust fedeznek fel: ezt a riasztást még a szintén nagy riadalmat okozó madárinfluenza-fertőzések sem váltották ki.

Mexikóban a járvány miatt bezárták a múzeumokat, az iskolákat, a járványügyi illetékesek szerint napokon belül több száz halálos áldozata lehet a kórnak - írja a The New York Times. Az Egyesült Államok déli részén is regisztráltak fertőzéseket, az amerikai járványügyi központ országos méretű járványtól tart.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO közlése szerint március közepe óta fertőz egy új, eddig ismeretlen sertésinfluenza-vírus, a halálos áldozatok száma 60 fölött van. A mexikói hatóságok mintegy 1000 megbetegedésről tudnak.

Bezárt iskolák - 7 millióan maradtak otthon

Mexikóvárosban és környékén az iskolabezárások mintegy 7 millió gyereket és fiatalt érintenek. Mexikó fővárosában zárva tartják a múzeumokat is, és a járvány robbanásától tartó hatóságok azt javasolják a lakosságnak, hogy kerüljék a nyilvános helyeket, lehetőleg moziba és színházba se menjenek.

A The New York Times olyan fotókat közöl, amelyeken Mexikóváros lakói orvosi maszkokkal a szájuk előtt sétáltak az utcán.

Csókszünet

Mexikóban arra kérik az embereket, hogy üdvözléskor kerüljék a puszikat és a kézfogást. A kormány arra figyelmeztet, hogy aki a tünetek bármelyikét észreveszi magán, az inkább ne menjen dolgozni.

Aggodalomra ad okot, hogy a vírus halálos áldozatai nem legyengült idős emberek, vagy a fiatal gyermekek, hanem többségében életerős, egészséges felnőttek. A WHO szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a hagyományos influenzafertőzés általában a 60 éves kor feletti és a 3 év alatti korosztály számára lehet életveszélyes, a középkorú felnőtteket inkább a hatalmas járványok vírusai tizedelik, mint amilyen például az 1918-as spanyolnátha volt.

Amerika fél

A halálos vírus megjelent az Egyesült Államok déli területein is, ahol eddig nyolc megbetegedést regisztráltak, viszont egyik sem volt halálos. Az amerikai járványügyi központ a mexikói fejleményekre való tekintettel mégis kiemelt figyelemmel vizsgálja a megbetegedéseket. Az amerikai szakértők szerint a vírus az észak-amerikai és európai sertésinfluenza, továbbá az észak-amerikai madárinfluenza és az emberi influenza genetikai tulajdonságait egyesíti.

Richard Besser, a járványügyi központ vezetője a The New York Times kérdésére elmondta, hogy komolyan aggódnak. Hozzátette: azt még nem lehet tudni, hogy ez lesz-e a következő országos járvány, de nagyon komolyan kell venni az ügyet.

Az amerikai hatóságok nem próbálkoznak karanténnal, vagy a fertőzés körülhatárolásával, mert egymástól független, és távoli helyeken jelent meg a vírus. A megbetegedések alapján megállapítható, hogy a sertésinfluenza mostani, új típusát olyanok is megkapják, akik nem érintkeztek disznókkal, vagyis a betegség emberről emberre is képes terjedni.

Riasztó világjárvány veszélye?

A mexikói események miatt a WHO szakértő bizottságot hív össze, és elképzelhető, hogy az influenza-világjárvány veszélyére figyelmeztető riasztást hármasról négyes fokozatra emelik. Erre akkor kerülhet sor, ha emberről emberre terjedő új vírust azonosítanak. Ezt a riasztási szintet még az utóbbi években nagy riadalmat okozó madárinfluenza-fertőzések sem léptették életbe.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×