eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kínos botrányba keveredett Harry herceg

Nyilvános bocsánatkérésre kényszerült Harry herceg, a brit trón harmadik számú várományosa egy könnyedén elejtett, ám durván rasszista megnyilatkozása miatt. A brit hadsereg vasárnap közölte: hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

A 24 éves, hadnagyi rangban szolgáló Harry a News of the World - a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap - által most közzétett, ám még három éve készült videofelvételen éppen kiképzési gyakorlatra indul szakaszával Ciprusra. A felvételt maga Harry készítette és kommentálta is.

Az első képsorokon a csapat egy repülőtéren várakozik az indulásra. Harry - az egyik ázsiai származású katonatársra ráközelítve a kamerát - megjegyzi, hogy "na itt van a mi kis paki barátunk, Ahmed is".

A "paki" az angol utcanyelv mélységesen lealacsonyító, sértő kifejezése a több százezres brit pakisztáni közösség tagjaira; a fajgyűlölet szítását tiltó brit törvények alapján - feljelentés esetén - akár bírósági eljáráshoz is vezethet alkalmazása.

A Clarence House - Harry apjának, Károly trónörökösnek a hivatalos londoni rezidenciája - vasárnap nyilatkozatban tolmácsolta a fiatal herceg bocsánatkérését. A közlemény szerint Harry pontosan tudja, mennyire bántó az általa használt szó, de "meg sem fordult a fejében", hogy barátját bármilyen módon megsértse.

A történet azonban itt még korántsem ér véget. Egy éjszakai terepgyakorlat során a herceg száját elhagyja a "raghead" kifejezés is, amely általában a közel-keleti emberekre alkalmazott - az általuk viselt fejkendőre utaló -, ugyancsak durván sértő angol szó.

Ezek után újabb bevágás: Harry úgy tesz, mintha mobiltelefonján nagymamájával, az uralkodóval - a brit hadsereg főparancsnokával, vagyis saját legfőbb elöljárójával - beszélne. Kéri II. Erzsébet királynőt - aki természetesen nincs a vonal másik végén -, hogy adja át szeretetteljes üdvözletét a kutyáknak, "ja, és a nagypapának is", vagyis Fülöp edinburghi hercegnek, a királynő férjének. - Isten óvjon - hangzik a gúnyos elköszönés, tiszteletlen utalással a brit nemzeti himnusz első sorára. Mindezt a bajtársak hangos vihogása kíséri.

A felvétel 2006-ban készült, alig egy évvel azon máig gyakran felidézett, világraszóló botrány után, amelyet a herceg azzal robbantott ki, hogy egy jelmezbálban a hitleri hadsereg horogkeresztes karszalaggal kiegészített egyenruhájában jelent meg. Az incidens annak idején súlyos felháborodást keltett, és Harrynek akkor is nyilvánosan elnézést kellett kérnie.

A brit hadsereg az újabb üggyel kapcsolatban vasárnap este hivatalosan közölte: a szokásos szolgálati eljárásnak megfelelően vizsgálatot indított. A szóvivői nyilatkozat szerint a fegyveres erők vezetése semmilyen formában nem tűri a rasszista megnyilvánulásokat, és az adott esetet "igen komolyan veszi".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×