eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Zsidó szervezetek tüntetése Londonban a békéért

Több ezer Izrael-párti tüntető vonult vasárnap London központjába, a békéért és az Izraelt érő palesztin rakétatámadások beszüntetéséért demonstrálva. A Trafalgar téren, izraeli zászlók erdeje és a Hamász palesztin mozgalmat elítélő transzparensek alatt megtartott, végig békés gyűlésen a szervezők szerint 15 ezren voltak jelen.

Felszólalt Sir Jonathan Sacks, a 300 ezres brit zsidó közösség országos főrabbija, aki hangsúlyozta: a brit zsidóság egyetért azokkal, akik azt szeretnék, hogy a palesztin gyerekek a békébe vetett reménységgel nőhessenek fel, és a palesztinok emberhez méltó körülmények között élhessenek.

Sir Jonathan szerint a gázai palesztin lakosság mostani szenvedéseinek elkerüléséhez mindössze annyi lett volna szükséges, hogy a térséget uraló Hamász mozgalom ne indítson rakétatámadásokat Izrael ellen.

A brit főrabbi szerint mindenképpen el fog jönni az az idő, amikor izraeliek és palesztinok békében élnek egymás mellett. - Ez bekövetkezhet száz év múlva, de akár ma is; csak a Hamászon múlik, és azokon, akik fegyvert adnak neki - fogalmazott a zsidó vallási vezető.

Ugyanaznap megjelent nyílt levelükben azonban vezető brit zsidó közéleti személyiségek az izraeli kormányt szólították fel a gázai hadműveletek azonnali leállítására. A The Observerben, a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lapban közölt felhívás aláírói szerint félő, hogy a folytatódó katonai offenzíva a biztonság megteremtése helyett a szélsőséget erősíti, és destabilizálja a térséget.

Előző nap a gázai harcok kirobbanása óta nem látott méretű, 60 ezres, helyenként összecsapásokba torkolló Izrael-ellenes megmozdulás volt Londonban.

A londoni izraeli nagykövetség elé összehívott, háborúellenes, muszlim és palesztin szolidaritási szervezetek által meghirdetett tömegdemonstráció békésen indult, de ahogy a menet az elegáns nyugat-londoni Kensington negyedben lévő izraeli képviselet elé ért, több csoport összecsapott a nagy számban kivonult lovas- és rohamrendőrökkel. Az összetűzésekben öt rendőr megsérült, egyikük súlyosan.

Komoly károk keletkeztek a környékbeli üzletekben; több bolt kirakatát összetörték.

Londonban a múlt héten is hatalmas, szintén összecsapásokkal kísért tüntetést tartottak a gázai hadműveletek ellen. A vonuló tömegből akkor több százan a Downing Street - a miniszterelnöki rezidenciának otthont adó, vasráccsal elzárt kis utca - kapujához hajították cipőiket, felidézve annak az iraki újságírónak a tiltakozó akcióját, aki néhány hete Bagdadban George Bush amerikai elnököt próbálta eltalálni cipőivel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×