eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Csaba László: Konszenzus nélkül nincs előrelépés

Nem elvi, hanem praktikus megfontolások kell hogy vezessék az alapkamat meghatározását - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász, aki szerint, ha egy országban gazdasági kérdésekben konszenzus születik, akkor jelentőset léphet előre, ezt jól mutatja Szlovákia és Románia példája. Hozzátette: Magyarországon is erre lenne szükség.

A történelem nem az élet tanítómestere, hanem a máig érő múlt - mondta az egyetemi tanár az InfoRádióban annak kapcsán, hogy 2002 és 2008 szeptembere között olyan gazdaságpolitikát folytatott az ország, az adósságának olyan szintjét és összetételét alakította ki, amely nagyon beszűkítette a mozgásterét.

Mindez mára az ország finanszírozhatóságát is veszélybe sodorta, hiszen hatalmas problémákat okozhat a többi mellett az, ha az ország kiadásait közvetlenül fedező állampapírokból nem származik bevétel, mivel nem veszik azokat.

Az ország egy ilyen helyzetben nem teheti meg például azt, hogy kamatot csökkentsen akkor, amikor a világon mindenhol ezt teszik.

A közgazdász hangsúlyozta: a kamatszint nem lehet elvi megállapodás eredménye, mindig a piac befolyásolja, hiszen ha a magas kamatok mellett sincs kereslet az állampapírokra, akkor a kötvényeket alacsonyabb ráta mellett pláne nem venné meg senki.

Csaba László arról is beszélt, hogy ha egy országban gazdasági kérdésekben konszenzus születik, akkor jelentőset léphet előre, ezt jól mutatja Szlovákia és Románia példája. Hozzátette: Magyarországon is erre lenne szükség.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×