eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szegeden láthatjuk viszont az operaverseny nyerteseit

A Mezzo operaverseny legjobb előadásának díját - a nézők szavazat alapján - a New York-i Dicapo Opera produkciója, az Alföldi Róbert rendezte Salemi boszorkányok kapta. A fesztivál hétfő este gálaműsorral ért véget a Szegedi Nemzeti Színházban.

November 2-tól 17-ig rendezték meg Szegeden első alkalommal az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat döntőjét, amelyben öt nemzetközi produkció és tizenkilenc énekes versengett a legjobbaknak járó elismerésért.

A legendás orosz rendező, Anatolij Vasziljev vezette hatfős nemzetközi zsűri a legjobb női előadó díját a horvát Janja Vuleticnek ítélte, aki a lengyel Balti Opera Lukrécia meggyalázása címu produkciójának címszerepét alakította. A gdanski bemutatót Telihay Péter rendezte. A legjobb férfi előadó díját az amerikai Adam Diegelnek nyújtották át, aki a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában, a német Michael Sturm rendezte Adriana Lecouvreurben Maurizio szerepét énekelte.

A verseny két győztese felkérést kap egy-egy önálló est létrehozására. A produkció a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán kerül bemutatásra és felvételre 2009. augusztus 21-én, majd a Mezzo Televízió műsorára tűzi.

A közönség szavazatai alapján a legjobb produkció díját a New York-i Dicapo Opera előadása, az Alföldi Róbert rendezte Salemi boszorkányok kapta. Az előadást szeptember 11-én mutatták be New Yorkban, szegeden november 9-én és 10-én láthatta a közönség. Az előadás az amerikai sajtóban - például a New York Timesban - remek kritikákat kapott. Alföldi Róbert a magyarországi bemutatót megelőző sajtóbeszélgetésen elmondta: a legfőbb nehézséget talán a feszültség folyamatos fenntartása jelentette a négy felvonás során.

Mint mondta, Arthur Miller drámáját szinte mindenki ismeri, ráadásul Robert Ward zenéje pontosan követi a cselekményt, így a legnehezebb rendezői feladat a feszültség fenntartása volt. A legjobb előadó közönségdíját a Raoul című Gershon Kingsley és Michael Kunze opera címszerepében feltűnt lengyel Marcin Habela érdemelte ki.

A tavaly novemberben kezdődött megmérettetésen több mint háromszázötven énekes indult, és öt különböző ország operaháza vett részt. Az előadások koprodukcióban, a résztvevő országok rendezőinek, énekeseinek és művészeinek részvételével jöttek létre. Az operaversenyt a jövő évben is megrendezik, a versenyprodukciókat harminckilenc ország közel ötven millió komolyzene szerető nézője követhette végig a Mezzo televízió műsorán. A gála felvételét szombaton este a Magyar Televízió is sugározza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×