eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Gyurcsány levélben kér vizsgálatot Ficótól

A miniszterelnök szerint Magyarország európai módon, de határozottan kiállt nemzeti érdekei mellett. Az összejövetel értelme, hogy újabb cselekvéseket generál - így értékelte Gyurcsány Ferenc a szombati révkomáromi magyar-szlovák kormányfői találkozót.

A szlovák kormány megelégszik azzal, hogy a szlovákiai magyarság helyzete ne romoljon, de ez nem elég - mondta a miniszterelnök a kormányszóvivői tájékoztatón. A révkomáromi találkozón ezért Gyurcsány Ferenc hatpontos javaslatcsomagot nyújtott át Robert Fico szlovák kormányfőnek. A javaslatok között szerepel többek között az oktatási kérdések megoldása, magatartáskódex létrehozása, illetve nemzetiségi-kisebbségi országgyűlési biztos kinevezése. Azt is kérik a szlovák nemzetgyűléstől, hogy fontolja meg annak az elmúlt napokban hozott törvénynek az alkalmazását, amely korlátozza a magyar nemzeti jelképek használatát

A szlovák miniszterelnök úgy reagált a javaslatokra: megvizsgálják és megfontolják őket.

Második tanulságként Gyurcsány Ferenc azt szűrte le, hogy a hazai szélsőjobboldali szervezetek rontják Magyarország nemzetközi megítélését, és károsak a határon túl élő magyar közösségek számára. A miniszterelnök ezért azt kéri Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy az országgyűlés alkotmányügyi bizottságával közösen dolgozzák ki a szélsőséges szervezetek elleni fellépés eszközeit.

Végül a miniszterelnök megállapította: a szlovák kormány adós néhány, a magyarokat érintő jogsérelem kivizsgálásában. Gyurcsány Ferenc példaként Malina Hedvig esetét vagy a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történteket említette. A kormányfő ezért ismét hivatalos levélben fordul szlovák kollegájához, amelyben azt kéri a szlovák miniszterelnöktől, hogy a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról folytasson le egy, a rendőrségtől független vizsgálatot, ennek eredményét pedig küldje meg Magyarországnak.

Gyurcsány Ferenc elmondta: azt is kéri, hogy Robert Fico az említett vizsgálatot követően "értékelje a helyzetet, vegye számba a bizonyítékokat, indokolja a fellépés jogosságát, a mögötte álló jogszabályi tényeket, ezt foglalja össze egy jelentésbe és küldje meg a magyar félnek". A kormányfő leszögezte: ha a válasz megérkezik, azt a magyar kormány nyilvánosságra hozza.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a levelet már kedden megkapja a szlovák miniszterelnök.

A Fidesz szerint több, Magyarország számára fontos kérdés kimaradt a magyar és a szlovák miniszterelnök Révkomáromban elfogadott közös nyilatkozatából. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő példaként említette a Dunaszerdahelyen történteket és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ügyét. A politikus úgy fogalmazott: a kormány nem tudja megvédeni a magyar embereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×