eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Alzheimer-kór megelőzése vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel

Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának lehetőségét, sőt azoknak is segíthetnek, akiknél már kialakult az időskori, gyógyíthatatlan betegség.

Több mint 5 millió beteg adataiból vonták le kutatók azt a következtetést, hogy bizonyos orvosságok, amik eredetileg a vérnyomás csökkentését szolgálják, jelentősen lecsökkenthetik az idősebb betegeknél az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Bostoni kutatók szerint az angiotenzin receptor blokkoló (ARB) gyógyszerek azok, amiket valójában a magas vérnyomásban szenvedőknek írnak fel, és amikről most kiderült: 35-40 százalékkal csökkenthetik az Alzheimer kialakulását.

A kutatók megvizsgálták azokat a betegeket, akik ilyen típusú vérnyomás-gyógyszert szedtek, és azokat, akiknek eltérő fajtájút írtak fel. A kutatásban részt vettek olyan betegek is, akiknél nem vérnyomásproblémát, hanem Alzheimert, vagy időskori demenciát diagnosztizáltak.

A vizsgálatból kiderült: azok, akik a szóban forgó ARB-t szedik, akár 40 százalékkal is lecsökkenhet az esélyük arra, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki.

Az amerikai kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy azoknál, akiknél már kialakult demencia, az angiotenzin szedése késleltetheti az agyi funkciók leromlását.

Szakértők azzal magyarázzák az ARB hatását, hogy az képes megelőzni vagy helyreállítani az idegsejtek károsodását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×