eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Rövidebb, de intenzívebb influenzajárványra számítanak a gyermekorvosok

Még most is érdemes beadatni a gyermekeknek az influenza elleni védőoltást, az iskolai szünet végével ugyanis várhatóan jelentősen meg fog emelkedni a fertőzöttek száma.

Az iskolai, óvodai időszak végén nagyon sok sok volt a magas lázzal, influenzaszerű tünetekkel jelentkező beteg gyermek – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A téli szünet valamennyit javított a helyzeten, csökkent az esetek száma, de a jövő héttől, amikor a gyermekek ismét közösségben lesznek, újra erőre kapnak a betegségek.

"A gyermekek átadják egymásnak a fertőzéseket, amiket aztán haza is visznek a család többi tagjának, ez minden évben így történik" – jegyezte meg. Mint mondta, minden előrejelzés arra utal, hogy hogy idén rövidebb időtartamban, de magasabb esetszámmal fog megjelenni az influenza.

Erre utalnak a decemberi adatok, valamint az is, hogy a mostani, viszonylag enyhe idő nagyon kedvez a vírusok terjedésének.

Az elnök elmondta, ilyenkor gyűjtik a tapasztalatokat, figyelik, hogyan zajlott a járvány a déli féltekén. Hozzátette, ott is az volt tapasztalható, hogy a járványos időszak rövidebb lefolyású volt, de sokkal több megbetegedéssel, és az előző évhez képest magasabb volt a kórházi kezelést igénylő gyermekek száma.

Az influenza és a koronavírus elkülönítése kapcsán az elnök azt mondta, ma már nemigen lehet különbséget tenni a kettő között. Mindkettő magas lázzal, rossz közérzettel jár, szövődményként pedig felléphet tüdőgyulladás, középfülgyulladás. Mindkét vírusos megbetegedés felülfertőződhet baktériumokkal, ami további betegségekhez vezet.

Leszögezte, a tesztelés az egyetlen lehetőség, amivel elkülöníthető a két megbetegedés, de mint mondta, talán nem is olyan fontos az elkülönítés, hiszen mindkettő hasonló kezelést igényel: szigorú pihenést, bő folyadékot, vitaminokat, gyümölcsöket és lázcsillapítást. Kiemelte,

ilyenkor nem szabad a gyermeket játszótérre vinni, még akkor sem, ha éppen lement a láza,

mert a fizikai megterhelés után valószínűleg még rosszabbul fogja érezni magát. Fontos még a tünetekkel is foglalkozni, így a fájdalommal, torokfájással, köhögéssel; ezek mind a megfelelő kezelést igénylik – tette hozzá.

A védőoltás kapcsán hangsúlyozta, ez az utolsó időszak, amikor még érdemes beadatni a gyermekeknek az influenza elleni védőoltást. Attól, hogy a gyermek decemberben volt lázas beteg, senki ne gondolja, hogy ez védettséget jelent számára a mostani járvánnyal szemben, hiszen több törzs is fertőz, és okozhat ugyanolyan súlyos influenzás megbetegedést.

Magyarázata szerint az átvészelt fertőzés csak egy adott vírustörzs ellen ad átmeneti védelmet, míg a védőoltás három-négy törzs ellen is véd. Azt javasolja mindenkinek, de legalább is a krónikus betegséggel, asztmával, allergiával, szívbetegséggel, emésztőrendszeri betegséggel vagy gyenge immunrendszerrel rendelkező gyermekek szüleinek, hogy adassák be csemetéjüknek az influenza elleni oltást. Mint mondta, ez egy egészséges gyermek számára is nagyon kellemetlen betegség, a védettséggel jó néhány felülfertőzés, illetve az egész család megbetegedése is megelőzhető lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×