eur:
393.98
usd:
369.55
bux:
65802.84
2024. április 23. kedd Béla
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőt, a Koreai Munkapárt főtitkárát, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnökét fogadja a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov

Szakértő: nyugtalanító, hová futhat ki az orosz–észak-koreai barátkozás

Az előzetes várakozásokkal szemben nem Vlagyivosztokban, hanem az amuri régióban található Vosztocsnij űrrepülőtéren (kozmodrom) fogadta Valagyimir Putyin orosz elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt. A találkozót illetően Csoma Mózes korábbi szöuli nagykövetet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársát kérdeztük.

A helyszínül választott űrrepülőtér szimbolikus jelentéssel bír, miután az ilyen létesítmények jellemzően az adott országok legjobban őrzött és legfejlettebb technológiákkal rendelkező komplexumai – mutatott rá Csoma Mózes. A korábbi szöuli nagykövet meglátása szerint a mostani találkozó egy hosszabb folyamat része, amelynek alakításában nagy szerepe lehet a phenjani orosz nagykövetségnek, illeve vezetőjének, Alekszandr Macegorának – aki remek pozíciókat épített ki az észak-koreai vezetésnél az elmúlt 5-6 év során –, valamint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábbi látogatásának is. (Az orosz tárcavezető a koreai háború „lezárása”, a fegyverszünet 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozatra látogatott el Phenjaba még július végén.)

Bár nem vitás, hogy az oroszoknak szükségük van Észak-Korea hadiipari kapacitásaira, továbbá, hogy demonstrálni tudják a külvilág számára, hogy nem maradtak teljesen egyedül a nemzetközi porondon és számíthatnak olyan típusú rezsimekre is, mint az észak-koreai vagy a szíriai,

a helyzet nagy-nagy nyertese mégis Phenjan

– mondta a szakértő. Emlékeztetett: Észak-Korea 2017-ben még komoly büntetőintézkedésekkel nézett szembe, ám köszönhetően az orosz–észak-koreai kapcsolatok fejlődésének, úgy tűnik, a szankciók egy része „virtuálissá fog változni”.

Észak-Koreának elsősorban a rakétaipar területén lehet szüksége az orosz fejlett technológiára, hiszen a kommunista állam az elmúlt hónapok során két alkalommal is próbált felbocsátani műholdakat, de ezek a kísérletek nem bizonyultak sikeresnek. (Ilyen szempontból megintcsak szimbolikus az űrrepülőtér mint helyszín.) Emellett Észak-Korea bejelentette pár héttel ezelőtt, hogy nukreális meghajtású tengeralattjárót kíván építeni, amihez szintúgy orosz technológiai transzferre lesz szükség – mondta Csoma Mózes.

Az NKE tudományos főmunkatársa számára a legaggasztóbb, hogy ez a „nagy barátkozás” Oroszország és Észak-Korea között

oda vezethet, hogy Moszkva hajlandó lesz elismerni Phenjan atomhatalmi státuszát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×