eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vízimentő-hajó kísér egy résztvevőt az 1. Téli Balaton-átúszáson Szántódnál, 2020. február 23-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Öt ember nagyon elnézte a dolgot a Balatonnál

A vízirendőrök a viharjelzésekkel sűrűn tarkított hétvégén öt embert mentettek ki a tóból.

A strandolók az augusztus 4-6. közötti hétvégén többször kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni – írja a police.hu.

A vízirendőrök az erős szélben elsodródott SUP-osok mellett egy homokpadra futott vitorlás vezetőjét is kisegítették szorult helyzetéből.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!
  • Kerüljék a vízibicikliről egyéb fürdőeszközökről a hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a mélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban, a vízi járműveken mindenképpen viseljenek mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljék extrém melegben, hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) a nyílt vízen tartózkodást!
  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, ittas vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • A parttól távol kerüljék az egyedül úszást, fürdőeszköz-használatot!
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik valaki a gumimatracon, akkor is besodródhat a mély vízbe.

MInt írták, vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet: amennyiben a tó vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×