eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György
Kukoricát öntöznek egy önjáró lineár öntözőrendszerrel Fábiánsebestyén közelében 2022. július 7-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Hiába halljuk, hogy eső, eső, néhány országrészen már aszály van - térkép

A mögöttünk álló 8-10 napban igen meleg időben volt részünk. Záporok, zivatarok kialakultak, de az ország nagy részén kevesebb csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál.

A talaj felső fél méteres rétege a Dunántúl északi és délkeleti tájain, Budapest tágabb környezetében valamint az Alföld jelentős részén kritikusan száraz ezeken a területeken aszály tapasztalható - írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A mélyebb talajrétegek nedvességtartalma most még kielégítő a növények számára. Részletek itt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×