eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Irakli Garibashvili georgiai kormányfőt a Karmelita kolostorban 2022. október 27-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: egy nagyívű új energetikai együttműködés formálódik

Erről Grúzia miniszterelnökével találkozva beszélt csütörtökön Budapesten.

Az energiaválságra a hosszú távú megoldást az jelenti, ha az európai kontinensre minél több irányból minél több energia érkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

A kormányfő és Irakli Garibasvili, Grúzia miniszterelnöke stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor hangsúlyozta: a megnövekedő kínálat tudja letörni az árakat, ami elemi érdeke Magyarországnak, hiszen az ország "harcol az infláció ellen, amely tekintélyes részben a magas energiaárak miatt áll elő".

Kifejtette: "egy nagyívű új energetikai együttműködés formálódik", amelyhez a magyaroknak különös érdekük fűződik. Létre akarnak hozni egy új, hatalmas villamosenergia-vezetékrendszert, amely az energiát Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül hozná Magyarországra - magyarázta.

Közölte: ezzel nagy mennyiségű földgázt tudnának kiváltani, olyan földgázt, amelyet most villamosenergia előállítására használnak Magyarországon. Ehelyett ezt a villamosenergiát direktben megkaphatnák - mutatott rá.

Megjegyezte: grúz kollégája ezt a programot teljes mellszélességgel támogatja.

Arról is beszélt, hogy nagyon rossz, diszkriminatív döntés született Brüsszelben, amikor megadták az EU-tagjelölti státust Moldovának és Ukrajnának, de nem adták meg Grúziának. "Ez megmagyarázhatatlan, erkölcsileg vállalhatatlan és káros döntés is" - vélekedett. Hozzátette: Grúzia az elmúlt évek munkájával kiérdemelte a tagjelöltséget, a brüsszeli elutasító döntés tiszteletlenség a grúz emberekkel és nemzettel szemben.

Orbán Viktor közölte: Magyarország továbbra is támogatja a minél gyorsabb tagjelölti státus megadását Grúziának, szakértőket biztosít kormányának, hogy segítsék a felkészülést a tárgyalásokra. Tizenhat magyar dolgozik az Európai Unió megfigyelőmissziójában - fűzte hozzá.

A miniszterelnök kitért arra: megállapodtak, hogy jövőre

együttes kormányülést tartanak Grúziában,

ezt meg fogja előzni az ágazati miniszterek találkozója, ahol előkészítik az együttes kormányülést. Mindezzel nagy lendületet akarnak adni a két ország gazdasági együttműködésének - fogalmazott.

Azt is mondta: Magyarországon erőteljes pozitív előítélet él Grúziával szemben és ugyan a két ország messze van egymástól, de a geopolitikai helyzetük sok hasonlóságot mutat. "Egy magyarnak nem nehéz megértenie a grúz történelemnek a vezérfonalát és egy grúz embernek se nehéz megérteni a magyar történelem vezérfonalát", hiszen mindketten "nagy kulturális hagyományokkal, unikális nyelvvel rendelkező" nemzetek, amelyeknek ezt a kultúrát, ezt a nyelvet náluk nagyobb népek gyűrűjében kell fenntartaniuk - fogalmazott.

Úgy vélte, "ez a mi küldetésünk, hogy ez a kultúra, ez a nyelv, ez ne vesszen el".

A kormányfő kiemelte: álláspontjaik nagyon közel vannak egymáshoz, amikor geopolitikáról, háború és béke kérdéséről van szó. "Mi, magyarok ugye az ukrán-orosz háborúban azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk minél hamarabb és ez nagyon hasonlít a grúz megközelítésre" - vélekedett Orbán Viktor.

Grúzia legfontosabb célkitűzése az európai uniós tagjelölti státus, majd a tagság elérése - mondta a sajtótájékoztatón Irakli Garibasvili. Háláját fejezte ki Magyarország támogatásáért ennek elérésében, valamint országa területi integritását érintően. Hangsúlyozta: Grúzia jelenleg az Európai Tanács javaslatainak végrehajtásán dolgozik, gazdaságuk pedig évről évre két számjegyű növekedést mutat.

A grúz kormányfő beszámolt arról is, hogy a NATO-nak is tagjává szeretnének válni, amiért már eddig is óriási áldozatokat hoztak a katonai szervezet nemzetközi szerepvállalásaiban, a többi között Irakban vagy Afganisztánban.

Irakli Garibasvili teles mértékben elfogadhatatlannak ítélte az ukrajnai háborút, Ukrajnát pedig országa minden lehetséges módon támogatja - tette hozzá.

Örömét fejezte ki a két ország között megkötött stratégia partnerséggel kapcsolatban, és közölte azt is: Grúzia támogatni fogja a Magyarország számára igen fontos energetikai projektet. Országa példát vesz a magyarországi sikeres reformokból – tette hozzá, és köszönetet mondott a grúz egyetemi hallgatók magyarországi ösztöndíjaiért is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×