eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Leonardo és van Gogh is tiltakozott a belépődíj ellen

Magyarországon részben a külföldi viszonosság hiányával indokolták az állami múzeumok ingyenességének megszüntetését, Angliában azonban ezek állandó tárlatai továbbra is térítés nélkül látogathatók, mert az emberek ragaszkodnak hozzá.

Angliában két dologért küzd a közakarat erejével az adófizető állampolgár: hogy maradjon ingyenes az autópályák használata, és ingyen lehessen belépni az ország legnagyobb múzeumaiba; elvégre annyi minden vált fizetőssé az utóbbi húsz évben, a parkolástól a pályaudvari vécék használatáig.

Az angol autópályák ingyenes használata idővel nem lesz tartható. A kormányszóvivő szerint az ügyben még nem született végső határozat, de kiszivárgott az az információ, hogy a közlekedési tárca már kezdi beszerezni a szükséges berendezéseket. E hír hallatán kétmillióan csatlakoztak a tiltakozó mozgalomhoz.

Mi a helyzet a múzeumi belépőkkel? Ezeket egyszer már próbaidőre bevezették. Fizetős lett például a világ egyik leggazdagabb iparművészeti gyűjteménye, a Viktória és Albert Múzeum. Az intézmény látogatottsága azon nyomban drasztikusan visszaesett, így az intézkedést vissza kellett vonni.

Klasszikusok tiltakoztak

Amikor időnként felmerül a belépődíj javaslata, felzúdul a közvélemény. Hiszen ebben az esős országban oly kellemes a séta például a Nemzeti Képtárban, a Leonardók és Botticellik között. Lelkileg is feltöltődik ettől az ember és végül a nem valami olcsó, de elegáns kávézóba ül le beszélgetni. Ide viszi mindenki a külföldi vendégeit is, hadd lássák, milyen elképesztő gazdagság gyűlt össze évszázadok során Angliában.

Néhány éve a belépődíj bevezetése elleni tiltakozásként plakátok jelentek meg Londonban. Ezeken száz aláírás állt: a festményekről lemásolt száz szignó. Ilymódon Leonardo da Vincitől Van Goghig száz klasszikus művész kérte, hogy engedjék hozzájuk ingyen a művészetkedvelő tömegeket.

Nagy-Britannia 24 legnagyobb fővárosi és vidéki közgyűjteménye tehát továbbra is belépődíj nélkül látogatható. A British Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Tate Galéria is.

Az intézmények bevételüket az alkalmi kiállításokkal, különféle kiadványaikkal, az éttermeikkel, a remek ajándékboltjaikkal szerzik. Műtárgy-vásárlásaikhoz a lottó bevételéből kiutalt összegek járulnak hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×