eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Visszavett a GDP-növekedéssel kapcsolatos optimizmusából a Takarékbank

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt - közölte a pénzintézet pénteken online sajtótájékoztatón.

A pénzintézet elemzői szerint az infláció az idén 5,5 százalékra gyorsulhat a tavalyi 5,1 százalékról.

A jegybanki alapkamat az első negyedévben 4 százalékra emelkedhet, és az év végéig ezen a szinten maradhat; az egyhetes betéti kamat pedig az infláció alakulásának függvényében 4,75-5,00 százalékig emelkedhet - ismertették.

Az energia-, a nyersanyag-, és agrárárak meredek emelkedése, valamint az erőteljes bérkiáramlás felfelé mutató kockázatot jelent az infláció mértékére - jelezték.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az inflációt külső sokkok fűtik,

legkésőbb azonban az év végétől a bázishatások mérsékelni fogják a mutatót.

Az árak, beleértve az üzemanyagét és a nyersanyagokét, várhatóan a jelenlegi szinteken rögzülnek, ha az átmeneti árcsúcsok után valamennyire vissza is korrigálnak - hangsúlyozta.

Az elemző szerint az év elején a fogyasztás fűtheti a növekedést, amelyet támogat az szja visszatérítése a családoknak, a 13. havi nyugdíj, a fegyverpénz, a 25 év alattiak szja-mentessége, a minimálbér és az ágazati béremelések.

A következő negyedévekben az ipari termelés várhatóan stabilizálódik az új kapacitások üzembe helyezésével, a chiphiány azonban még egy ideig fékezheti a növekedést - hangsúlyozta.

Az ipar teljesítménye visszapattant a járvány előtti szintre, és "valahol annak környékén oldalazik" - fogalmazott az elemző. A szektor növekedési kilátásait kedvezően befolyásolja az, hogy tavaly rekordmértékű, 2000 milliárd forint működőtőke áramlott be az országba, az összeg döntő része az akkumlátorgyártás területén jelenik meg fokozatosan - fűzte hozzá.

A bérkiáramlás erőteljes lesz 2022-ben, megközelíti a 13 százalékot, a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, illetve az ágazati béremelések hatására - mutatott rá Suppan Gergely. Felhívta a figyelmet arra, hogy

az szja-visszatérítés miatt februárban a nettó bérnövekedés elérheti a 60 százalékot is.

A nettó bérek reálnövekedése 2013-2022 között meghaladja a 86 százalékot az elemző számításai szerint.

A pénzintézet előrejelzése értelmében az államháztartás hiánya a következő években fokozatosan újra a 3 százalékos szint alá süllyedhet az idei évre tervezett 4,9 százalék után. Az államadósság-ráta pedig az idei évtől ismét csökkenő pályára állhat, a 2021-es 78,2 százalékról 2022-ben 75 százalék alá süllyedhet. Az elemző szerint a külkereskedelem többlete az idei év első felében tovább csökken, azt követően, hogy tavaly 2 milliárd euró közelébe mérséklődhetett az egy évvel korábbi 5,62 milliárd euró után.

Az év végére a forint euróértéke a 350-355 közötti sávba kerülhet vissza - derül ki a prognózisból.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×