eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Elérte a járvány előtti szintet a hazai ipari termelés

A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása nőtt.

Augusztusban az ipari termelés 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,6 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva 2,7 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. augusztusi szintet – tették hozzá.

A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása nőtt, 29,9 százalékkal. A legnagyobb súlyú járműgyártás nagyrészt a globális félvezetőhiány okozta gyárleállások következtében jelentősen, 31,9 százalékkal visszaesett. A számítógépek, elektronikai, optikai termék gyártása 4,3 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól.

Az ipari export volumene alig 0,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 23 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 33,2 százalékkal, a 17 százalékos súlyú számítógépek, elektronikai és optikai termékek exportja 5,8 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 15,8, a feldolgozóiparé 15,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×