eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Védőmaszkot viselő utasok szállnak fel egy villamosra a Széll Kálmán téren 2020. április 27-én. Ettől a naptól csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagykörúti kerékpársáv - új javaslattal áll elő Fürjes Balázs

A három legfontosabb kérdés a fővárosban a közlekedés, az otthonteremtés és a városi minőségi zöldfelületek, parkok létesítése - mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Kossuth Rádióban.

Fürjes Balázs annak kapcsán nyilatkozott, hogy kezdeményezte a kormány a fővárosnál a közös egyeztető fórum folytatását, a párbeszéd október 15-én folytatódik, legfontosabb témája pedig a közlekedés lesz.

Mint mondta, Budapesten 1,7 millió ember el és az agglomerációból egy átlagos napon majdnem ennyien, 1,5 millióan érkeznek a fővárosba tanulni, dolgozni, szolgáltatásokat igénybe venni. Több mint kétharmaduk autóval érkezik, ez okozza a közlekedési dugókat, nehézségeket, és véleménye szerint

amíg nem sikerül versenyképes alternatívaként a közösségi közlekedést felmutatni ezeknek az embereknek, nem is fogják azt választani.

A Lánchídról szólva azt mondta: a kormány tiszteletben tartja, hogy a hídnak a főváros a gazdája, de tájékoztatást szeretne kérni, hogy a rendkívül elhúzódott közbeszerzési eljárást követően milyen ütemezéssel lesz lezárva a híd és elvégezve a felújítás. Hozzátette: a híd helyzete nem akkor lesz rendezett, ha megkötik a szerződést a felújítására, hanem amikor az be is fejeződik.

A nagykörúti kerékpársávról szólva azt mondta: elkerülhetetlen, hogy beszéljenek róla, ő azt javasolja, hogy mivel a rossz idő miatt, október és április között várhatóan lecsökken a kerékpárosok száma,

adják vissza az autósoknak az elvett sávot és a városvezetés folytassa le az elmulasztott előzetes konzultációt,

amely során a körúti lakosokat, a kerékpárosokat, az autósokat, a boltosokat, futárszolgálatokat is megkérdezik.

Arról is beszélt, hogy a kormány az elmúlt 10 évben 4 ezer milliárd forintnyi összeget költött Budapestre, Tarlós István korábbi főpolgármester partner volt ebben, jól tudtak együtt dolgozni.

Szerinte a Városházán "van egy dilemma", mivel folyamatosan arról beszélnek az ellenzék vezetői, hogy Karácsony Gergely lenne a legjobb miniszterelnök-jelölt az ellenzék számára, ő pedig olyan helyzetben van, hogy van "egy olyan célja óhatatlanul is, hogy ennek a kormánynak a vesztét kell akarni és le kell győzni két év múlva", ugyanakkor "ezzel egyidőben hogy tudok együttműködni azzal, akiről egyébként nagyon csúnya dolgokat mondok". Ebben a dilemmában a konfrontáció, akár éles szavak használata is megjelenik a főpolgármester részéről, amire Fürjes Balázs példaként említette, hogy a főpolgármester mondott olyat, hogy "a kormány dzsihádot indított Budapest ellen", illetve hogy "a kormány töketlen meg tökörészik". Időnként pedig a "józan belátás kerekedik felül és belátja, hogy a város haladása akkor biztosítható, ha az a két szereplő, akinek kutya kötelessége Budapest fejlesztése, szóba áll egymással és együttműködnek".

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×