eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter kezet fog a légvédelmi rakétarendszer vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása előtt Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Amerikától vásárol légvédelmi rakétarendszer-komponenseket a Magyar Honvédség

A mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá szerdán Budapesten.

A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig. A cél az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakéták megvásárlása.

A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: céljuk, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja. A miniszter azt mondta:

a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd.

David Cornstein kiemelte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO-kompatibilis, több más ország is ezt használja - tette hozzá.

A nagykövetség oldalán az olvasható, hogy ezzel a lépéssel Magyarország felújítja és modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×